Çin işkencesi: Doğu Türkistanlı akademisyen ömür boyu hapse mahkum edildi!
Uygur folkloru ve gelenekleri konusunda uzman olan ve tutuklanmadan önce Sincan Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi'nde ders veren Rahile Davut, Çin tarafından "devlet güvenliğini tehlikeye atmak" suçlamasıyla ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
ABD merkezli Dui Hua Vakfı’na göre, 57 yaşındaki Profesör Rahile Dawut’un cezası, 2018 yılında verilen mahkumiyet kararına itirazı reddedildikten sonra bu ay onandı.
Çin, Sincan’daki Uygur halkına ve çoğunluğu Müslüman olan diğer etnik gruplara yönelik insanlığa karşı suçlar işlemekle suçlanıyor.
İnsan hakları grupları, Çin’in son birkaç yılda bir milyondan fazla Uygur’u, devletin “yeniden eğitim kampları” olarak adlandırdığı yerlere hapsettiğini iddia ediyor.
Dui Hua Vakfı’nın genel müdürü John Kamm, “Profesör Rahile Dawut’un cezalandırılması hem akıl almaz bir trajedi, hem de Uygur halkı ve akademik özgürlüğe değer veren herkes için büyük bir kayıp” dedi.
Kızı Akeda Pulati, annesi için endişelenmediği bir an bile geçirmediğini söylüyor:
“Annemin hiçbir suçu olamamasına rağmen bütün hayatını hapishanede geçirmek zorunda kalacağı düşüncesi bana dayanılmaz bir acıya veriyor. Çin devletinden ona merhamet göstermesini ve masum annemi serbest bırakmasını talep ediyorum.”
Rahile Dawut, 2018’in Aralık ayında Sincan’daki bir mahkemede gizli bir duruşmaya çıkarıldı. Dawut, 2017 yılında devletin güvenliğini tehlikeye atma iddiasıyla “bölücülük” suçundan tutuklanmıştı.
Dawut, 2007 yılında üniversitesinde Etnik Azınlıklar Araştırma Merkezi’ni kurdu ve Sincan genelinde saha çalışmaları yürüttü. Aynı zamanda Harvard ve Cambridge de dahil olmak üzere ABD ve İngiltere’deki çeşitli üniversitelerde ders verdi.
Dui Hua’dan yapılan açıklamada, 2016’dan bu yana gözaltına alınan, tutuklanan ve hapsedilen Uygur aydınlarının sayısının gitgide arttığını ifade ediliyor.
Önde gelen insan hakları grupları Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, Çin’i insanlığa karşı suç işlemekle suçluyor.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning Cuma günü düzenlediği basın toplantısında Rahile Dawut’un davası hakkında “hiçbir bilgisinin olmadığını” söyledi.
Resmi adıyla Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi olarak bilinen ve Çin’in kuzeybatısında yer alan Sincan’da çoğunluğu Müslüman yaklaşık 12 milyon Uygur yaşıyor.
HABERE YORUM KAT