Cihad Kavramı Bağlamında Kur’anı Anlamada Usul
Tatvan Özgür-Der şubesi tarafından bu hafta Cuma seminerinde “Cihad Kavramı Bağlamında Kur’anı Anlamada Usul '' konusu konuşuldu. Konuşmacı olarak Sani Özdemir katıldı.
Özdemir, özetle şu konulara değindi;
Kur’an-ı Kerim, yüce Rabb’imizin dünya ve ahiret mutluluğumuzu sağlamak üzere biz insanlara gönderdiği bir rehberdir. Muttakiler için bir yol göstericidir, karanlıktan aydınlığa çıkaran bir nur, bir öğüttür. Bizler, Kur’an’ı Kerim’i anlayarak düşünerek ve hayatımıza tatbik ederek okumalıyız.
Ayetlerin anlaşılması için takip edilmesi gereken birtakım metotlar vardır. Bu metotlar olmadan ayetlerin yanlış anlaşılma ihtimali oldukça yüksektir. Başlıca dikkat edilmesi gereken metotlar şunlardır.
1. Ayetlerin siyak ve sibakına dikkat edilmesi gerekir.
2. Ayetlerin indiği döneme, mekana, nüzul tarihine ve nüzul sırasına dikkat edilmesi gerekir.
3. Kelimelerin tek başlarına iken taşıdığı anlam ile cümle içerisine girdikten sonra kazanmış olduğu anlama dikkat etmek gerekir.
4.Bir konu ile ilgili geçen bütün ayetlerin toplanması ve aynı zamanda aynı kök fiilden türetilen kelimelerin bir araya getirilip nüzul sırasına göre sıralanması gerekir.
5. Kur’an metin olarak nazil olmamıştır. dolayısıyla nazil olan ayetlerin zamanının önemli olduğu kadar vurgu ve tonlamasının önem taşıdığını bilmemiz gerekir. Bunun da tam anlaşılması için mümkün olduğunca bu tonlamayı, vurguyu araştırmak durumundayız.
6. Kur’an’a ve Müslümanlara yapılan birtakım eleştirilerden dolayı apolojik (savunmacı) bir yaklaşımla Kur’an’ı anlamaya kalkmamalıyız. O dönemin şartlarında Kur’an nasıl anlaşıldıysa biz de öyle anlamak durumundayız.
Kur’an’ı anlamada usullere madde madde değinerek açıklamada bulunan Özdemir, cihad kavramıyla ilgili de şunları dile getirdi.
Kur’an’a baktığımızda ‘’Cihad’’ kavramı 39 yerde geçmektedir. Cihad kavramı; emek, çalışma, çabalama, gayret sarfetme, var güçleriyle uğraşma, kıtal anlamı da dahil her türlü çalışma ve gayret anlamına gelmektedir. Kurani kavramları incelerken usullere dikkat etmeliyiz. Kavramın tek bir anlamıyla yetinmemeliyiz, indiği dönemi, nuzül sebebini iyice araştırmalıyız diyerek dua ve temenni ile konuşmasını sonlandırdı.
Seminer dinleyicilerin soru ve katkılarıyla son buldu.
HABERE YORUM KAT
Kur'an'ın askerlerinden olan Ebubekir r.anh şöyle diyor cihad etmeyen bir milletin yüzü gulmeyecektir. Kim kuranı Ebubekir r.anh',tan daha doğru ve güzel anladığını iddia edebilecek ?
Yanıtla (0) (0)Cihadın “mallarıyla ve canlarıyla” vurgusunda canı ortaya koymak kıtaldir. Ayrıca fi-sebilillah vurgusuyla geçen tüm ayetler de savaştır. Resul’ün Medine hayatı kıtal-cihad ile dopdolu olduğu halde; sanki bu ümmetin evlatları gece gündüz sadece kıtal edip diğer cehd alanlarını ihmal ediyormuş gibi ısrarla cihadın sadece savaş olmadığına yapılan atıfların sıklığı basiretsizcedir. Esasen her alanda cehd göstermek gerekmekle beraber bugün için fiili qıtal-cihadın ne kadar önemli olduğu, cayır cayır yanan ümmet coğrafyamızda kitabi, örnek bir cihad ruhu oluşturmanın zaruret olduğu belirtilmelidir.
Yanıtla (0) (0)Osman kardeşim bu konferansta vurgulanan zaten bahsettiğiniz anlamdı. Haber eksik yapıldığı için esas vurgulanan şey anlaşılmamış. Bilginize. Allah razı olsun.
Yanıtla (0) (0)Kıtal kelimesi en sona konduğu için ümmetin hali bugün ortadadır. Kudüs gitti gidiyor elden Sanki zurnanın son deliği imiş gibi gösterilen bu kavram aslında bu kelimenin en fazla oturduğu kavram dır diğerleri yan öğedir....
Yanıtla (0) (0)