CHP'nin Gülen'i Bitirme Planı
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 71 milletvekiliyle birlikte Hizmet Hareketi'ne bağlı yurtdışındaki okulların araştırılmasına yönelik Meclis'te komisyon kurulması için önerge verdiği ortaya çıktı. Ağır ifadelerin yer aldığı önergede, bu okullarda laikli
Kılıçdaroğlu, basına sızan MGK belgelerine ilişkin olarak bulunduğu ABD'den hükümete istifa çağrısı yaptı. Ancak çağrı Kılıçdaroğlu'nun geçmişte Gülen Hareketi aleyhine atılan imzasını akla getirdi.
İMZASINI UNUTTU
Kılıçdaroğlu, sözde fişleme belgelerinin devamının gelmesi halinde hükümetin istifa etmesi gerektiğini söyledi. Ancak Kılıçdaroğlu'nun Hizmet Hareketi'ne sahip çıkan bu açıklamaları akla kendisinin de milletvekili olarak imza koyduğu 2005 yılındaki araştırma komisyonu önergesini getirdi. Kılıçdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 72 CHP'li vekil, Hizmet Hareketi'ne bağlı yurtdışındaki Türk okulları ile yurtiçindeki yurt ve dershanelerin araştırılması için komisyon kurulmasını istedi.
AK PARTİ DESTEK VERMEDİ
CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte 72 CHP'li vekilin imzasını taşıyan 2005 yılına ait araştırma komisyonu kurulmasına yönelik önergede, yurtdışında 10 bin öğretmenin görev yaptığı 500 okulun araştırılması istenildi. CHP önergesinde, Fethullah Gülen Hareketi'ne bağlı bu okullarda laiklik karşıtı gençler yetiştirildiği belirtildi. Aynı önergede, Fethullah Gülen hakkında açılan 'laik devlet yapısını değiştirerek yerine dini kurallara dayalı devlet düzeni kurmak' suçlamasıyla Ankara'da açılan dava örnek gösterildi. CHP'nin yurtdışındaki Türk okullarını bitirmeye yönelik bu önergesi o dönemde Meclis'te çoğunluğu bulunan ve iktidarda olan AK Parti'nin destek vermemesi nedeniyle hayata geçirilemedi.
'DERSHANELER DE ARAŞTIRILSIN'
AK Parti destek vermediği için kadük kalan söz konusu önergenin dilekçe kısmında, Hizmet Hareketi'ne ait sadece yurtdışı okullar değil, Türkiye'de var olan dershaneler ve yurtların da aynı gerekçeyle araştırılması talep edildi.
Başbakan Erdoğan'ın genel başkanı olduğu AK Parti, CHP ile birlikte yer aldığı Meclis'te Fethullah Gülen Hareketi'ne karşı böyle bir önergeyi tasvip etmeyerek destek vermedi ve komisyonun da açılmamasını sağladı.
Önergede ağır ifadeler
Verilen önergede, '... Kimileri de Fethullah Gülen tarikatının buralarda militan yetiştirerek, devlette kadrolarmayı amaçladığını ileri sürmüştür. Fethullah Gülen'e bağlı okullarla ilgili yurtdışındaki yetkililerin farklı tutumları vardır. Bir ülke laikliğe aykırı eğitim yapıldığı gerekçesiyle ülkesindeki bu okulları kapatmıştır. Başka bir büyük ülkenin başkanı da bu okullarla ilgili kaygılarını belirtmiştir. Kısaca devletten sonra en büyük eğitim ağını kurmuş bu örgütlenme hakkında gerçeğin araştırılması, kamuoyunun aydınlatılması gerekir. Bu görev de en başta TBMM'ye düşer. Fethullah Gülen'e bağlı okul, dershane ve yurtlarda 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nda öngörülen Eğitim Birliği içinde laik, bilimsel bir eğitim yapılmakta mıdır? İlköğretimden üniversiteye kadar yüzlerce okulun yapımı, binlerce öğretmenin aylığı hangi kaynaktan karşılanmaktadır? Bütün bu soruların yanıtlanma TBMM'ce araştırılıp, incelenmesi gerekir' denilerek, Meclis araştırması isteniyor.
Yeni Şafak
HABERE YORUM KAT