CHP Danıştay'a Andları İçin Başvurdu
CHP İstanbul Milletvekili Tanal, okullarda öğrenci andının okunması uygulamasını kaldıran yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.
CHP İstanbul Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Mahmut Tanal, okullarda öğrenci andının okunması uygulamasını kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'a dava açtı.
Tanal, dava dilekçesinde öğrenci andının iptali istemiyle 2010 yılında açılan davanın, Danıştay 8. Dairesi tarafından yapılan yargılama sonucunda reddedildiğini hatırlatarak, öğrenci andı uygulamasının dünyanın çeşitli ülkelerinde de bulunduğunu belirtti.
İtirazının nedenlerini sıraladığı dilekçesinde öğrenci andı düzenlenirken son derece hassas davranıldığını, yabancı uyruklu öğrencilere andı okumama hakkının tanındığını ifade eden Tanal, "Dünyada her ulus vatan ve millet sevgisini yeni nesillere öğretme çabasındadır. Bu amaçla bizler de öğrenci andımızla çocuklarımıza vatan ve millet sevgisi aşılamaktaydık. Yönetmelikte yapılan değişikliğin hiçbir haklı ve hukuki dayanağı bulunmamaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
Dilekçesinde Anayasanın 10. maddesinde, "herkesin dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğu" düzenlemesinin yer aldığını, 66. maddesinde ise 'Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür', hükmüne yer verildiğini aktaran Tanal, öğrenci andının ilköğretim okullarında okutulmasının ve çocukların milli bilinç kazanmasının, doğruluk, çalışkanlık, büyüklerine saygı, küçüklerine sevgi gibi erdemlerle yetiştirilmesinin, yurt ve millet sevgisi, yükselme ve ileri gitme gayesiyle and içmesinin yönetmelikten kaldırılmasının hiçbir hukuki dayanağının olmadığını savundu.
Tanal, dilekçesinde söz konusu uygulamanın yer aldığı Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in uygulanmasının, telafisi güç veya imkansız zararlara yol açacağı ve hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini istedi.
AA
HABERE YORUM KAT