1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. CEZAYİR

  4. Cezayir Fransa'daki büyükelçisini geri çekiyor
Cezayir Fransa'daki büyükelçisini geri çekiyor

Cezayir Fransa'daki büyükelçisini geri çekiyor

Cezayir'in Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan büyükelçisini geri çekeceği bildirildi.

02 Ağustos 2024 Cuma 11:00A+A-

Cezayir Salı günü yaptığı açıklamada, Fransa'nın on yıllardır süren Batı Sahra anlaşmazlığı konusunda "tek çözümün Fas içinde özerklik olduğunu" söylemesinin ardından Paris büyükelçisini geri çekeceğini duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Salı günü Fas Kralı 6. Muhammed'e gönderdiği ve 25. taç giyme yıldönümünü kutladığı mektupta Rabat'ın Batı Sahra için hazırladığı özerklik planının "adil, kalıcı ve müzakere edilmiş bir siyasi çözüme götürecek tek temel" olduğunu ifade etmişti.

Açıklama bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ve grubun ana destekçisi Cezayir'in tepkisini çekti.

Cezayir'in APS haber ajansının aktardığına göre Cezayir Dışişleri Bakanlığı söz konusu adımı kınayarak, Cezayir büyükelçisinin geri çağrılacağını belirtti. Açıklamada "Fransa'daki Cezayir diplomatik temsilciliği artık bir maslahatgüzarın sorumluluğundadır" denildi.

Açıklamada Fransa'nın "Sahra halkının kendi kaderini tayin hakkının inkarını üstlenerek uluslararası hukuku çiğnediği" ifade edildi.

Arap ve Akdeniz Dünyası Çalışmaları ve Araştırmaları Merkezi'nde Kuzey Afrika uzmanı olan Hasni Abidi, Macron'un açıklamasının Fransa'nın konuyla ilgili tutumunda "tarihi bir değişiklik" olduğunu belirtti.

Abidi, kararın "Paris'in Cezayir'i asla kazanamayacağına ve büyük müttefiki Rabat'ı kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğuna" inanan Fransız sağının baskısının ardından geldiğini kaydetti.

Cezayir, Ağustos 2021'de Fas ile diplomatik bağlarını koparmıştı.

HABERE YORUM KAT