Cenevre'de İkinci Tur Başlıyor
Suriye krizine siyasî çözüm arayışı adı altında bölgede ziyaretler gerçekleştiren Mistura, Cenevre görüşmelerinin ikinci turunu bugün başlatacak. Suriye’de denetimindeki bölgelerde parlamenter seçimler düzenleyen rejim, görüşmelere geç katılacak.
Rusya, Ürdün, Beyrut, Şam ve Tahran’a gerçekleştirdiği ziyaretlerden sonra Cenevre’ye dönen BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın, ikinci tur görüşmelerini muhaliflerin Yüksek Müzakere Heyeti ile görüşerek başlatması bekleniyor.
Bugün Suriye’de denetimindeki bölgelerde tek taraflı olarak parlamenter seçim düzenleyen rejim heyetinin ise gecikmeli olarak görüşmelere katılması öngörülüyor.
“Yönetimi ve Anayasayı Konuşacağız”
Mistura, 11 Nisan’da Şam’daki ziyareti sırasında, bu turda siyasî sürece odaklanacağını ve yönetim ile anayasa konularının ele alınacağını söyleyerek bu müzakere turunun “çok önemli” olduğunu vurgulamıştı.
3 tur olarak düzenlenmesi planlanan ve birinci turu 14-24 Mart arasında gerçekleştirilen Cenevre görüşmelerinde şu ana kadar somut bir ilerleme kaydedilmedi.
Birinci turda heyetler, Suriye’nin geleceği ve siyasî geçişle ilgili tasavvurlarını yansıtan belgeleri Mistura’ya iletmişti. Bu belgelerden yola çıkan Mistura, taraflar arasında ortak bir zemin oluşturabilecek 12 maddelik bir belge hazırlamıştı. Bu belge “ulusal birlik ordusu” oluşturulması ve diasporadaki mültecilerin dönüş hakkı gibi siyasî geçiş için ilkeler içeriyordu.
Esed’in Akıbeti Müzakereleri Aksatıyor
Cenevre’de Esed rejimini temsil eden heyetin Esed’in akıbeti konusunun asla masada bahse konu olamayacağını ve siyasî süre ile ilgili can alıcı detaylara girmeyi reddetmesi görüşmeleri aksatmıştı.
Muhalifler ve onları destekleyen ülkeler ise Esed’in geçiş sürecinin başında yönetimden ayrılması gerektiğini savunuyor.
Mistura, rejimin üstünde etkisi olan müttefikleri Moskova ve Tahran’a giderek rejimin müzakerelerde ciddi bir tavır sergilemesi için destek aradı.
18 Aylık Takvim
Suriye sorununun çözümü için Kasım 2015'te Viyana'da toplanan Uluslararası Suriye Destek Grubu, “somut bir takvim” planı üzerinde mutabakat sağlamıştı. Gruptaki 17 ülke, ilk 6 ay içinde bir geçiş hükûmeti kurulması ve 18 ay içinde de yeni anayasa ve ardından Suriye'de seçimlerin yapılması konusunda anlaşmıştı.
Kaynak: Al Jazeera
HABERE YORUM KAT