Büyük(!) İngiltere ve Fransa’nın Göçmen Krizi
Fransa'nın liman kenti Calais'de İngiltere'ye girmek için bekleyen yüzlerce göçmen, iki ülke arasında krize neden oldu.
Fransa'yı İngiltere'ye bağlayan Manş Denizi kıyısındaki Calais kentindeki göçmenler, iki ülke arasındaki sınırın taşınması tartışmasına neden oldu. Fransız siyasetçiler, göçmen krizinin İngiltere tarafındaki sınıra taşınması gerektiğini söylerken, İngiltere ise Fransa'yı göçmenleri sınırda kontrol edemediği gerekçesiyle eleştiriyor.
Calais Belediye Başkanı Natacha Bouchart, İngiltere'nin Kent şehrinde transit bir sığınmacı kampı inşa edilerek göçmenlerin buraya yerleştirilmesi gerektiğini söyledi. Fransa hükümetinden sınırın Calais'den İngiltere'nin Kent şehrine taşınması antlaşmasını yeniden görüşmelerini istedi.
Independent gazetesi, böyle bir kararın Calais'deki göçmen krizinin Fransa topraklarından çıkarılarak İngiltere'ye taşınması anlamına geleceğini yazdı. Gazete, Bouchart'ın "İngilizler kendi kanunlarını Fransa sınırlarında uygulamaya çalışıyor. Benim kentim İngiliz değil Fransız" sözlerini de aktardı.
İngiltere Göçmen Bakanı James Brokenshire ise İngiltere'nin bolluklar ülkesi olmadığını hükümet olarak göçmenlere göstermek istediklerini söyledi. Brokenshire, göçmenlerin İngiltere'ye gider gitmez otomatik olarak refah yardımlarını almaya hak kazanmadıklarını belirtti.
BBC Radyo 4'e konuşan bakan, Manş Denizi tünelinde yaşanan göçmen krizinin ardından hükümetin ülkede yaşayan sığınmacılarla ilgili yeni uygulamalar planlandığını da ifade etti.
İngiliz Daily Mail gazetesi, son haftalarda sayısı giderek artan göçmenlerden yüzde 70'ine yakınının İngiltere sınırına geçebildiğini yazdı. Gazete, Afganistan, Etiyopya, Sudan, Eritre, Suriye ve Libya gibi ülkelerden her ay yaklaşık 900 kaçak göçmenin İngiltere sınırına geçtiğini yazdı.
Gazeteye göre, hafta sonunda yaklaşık 200 göçmen Manş Denizi'ndeki tüneline gitti. İngiltere'ye giden TIR şoförleri, kaçakları sınırdan geçirmek için kişi başı ortalama 1200 Sterlin (yaklaşık 5 bin TL) para talep ediyor.
Kaynak: Al Jazeera
HABERE YORUM KAT