1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Bu Hizmetler Gerçekten Kasadan 1 Lira Bile Çıkmadan mı Yapıldı? 
Bu Hizmetler Gerçekten Kasadan 1 Lira Bile Çıkmadan mı Yapıldı? 

Bu Hizmetler Gerçekten Kasadan 1 Lira Bile Çıkmadan mı Yapıldı? 

Karar Gazetesi yazarı İbrahim Kahveci hükümetin, ihale harcamaları için bütçe ayırmayıp şirketlere yatırdığı milyarlarca lirayı nasıl ödediğiyle ilgili dikkat çeken yorumlarda bulunuyor. 

10 Aralık 2019 Salı 15:20A+A-

İbrahim Kahveci’nin Karar’da çıkan yazısında dile getirdiği harcamalarla ilgili kısım şöyle: 

Ama O Şirketlere Para Varmış! 

Kasadan tek 1 lira bile çıkmadan hizmet yapıyoruz deniliyordu. Köprüler, otoyollar, havalimanları, şehir hastaneleri hep bu cümle ile Hazine garantileri verilerek yapıldı. 

Kasadan 1 lira bile çıkmadan... 

Ama öyle olmadığını artık cümle alem biliyor. Kasadan 1 lira değil, artık her yıl on milyarlarca lira çıkıyor. 

Sadece ve sadece ilk 3 yıl küçük ödemeler olabilir denildi. 3 yıl sonrasında bu projeler o kadar verimli ki, hiç ek ödemeye ihtiyaç olmayacak diyorlardı. 

Öyle de olmadı... 

Mesela 2018 yılında bile köprü ve otoyollar için 3.7 milyar yılbaşında ödenek ayrıldı ama daha yılın ilk sekiz ayında 4 milyar 050 milyon lira ödendi. Yılın tamamında ne ödendiğini inanın bilmiyorum. 

2019-2020-2021 için 37 milyar Hazine garantileri için ödeme öngörüldü. Bunun da 16 milyar lirası köprü ve otoyollar içindi. Ama daha bu yıl bitmeden 6.2 milyar öngörülen 2019 yılı için 7.8 milyar ödeme gerekiyormuş. 

T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı sitesinde 17 Mayıs 2019 tarihli ‘Kamu-Özel İşbirliği’ raporu var. Rapora göre, Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçiş ve Bağlantı Yolları Dahil) Otoyol Projesi yatırım tutarı tam 7.960.852.704 dolar olarak yer alıyor. Ama bu otoyolun açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan 11 milyar dolara mal olduğunu açıkladı. 

Aslında bu proje ihale edildiği tarihte de kesin olmayan rakamlar üzerinden 6-7 milyar dolar denilmişti. Ama meğerse yapım maliyeti 11 milyar dolara çıkmış. 

Kısaca ne yapım hedefinde hesaplar tutuyor ne de Hazine garanti ödemelerinde. 

3 yılda yapımcı şirketlere küçük garanti ödemeleri ile biter denilen Hazine ödemeleri, her yıl nerede ise katlanarak artıyor. Bu projelerin zaten yapımı 5-7 yıl sürdüğünü düşündüğünüzde, ödenen Hazine garantisi ödemeleri ile çok rahat yapılabilecekleri görülmektedir. 

İhale aşamasında bütçede para yok deniliyor ama iş şirketlere ödemeye gelince birden on milyarlarca lira para bulunabiliyor. 

 

 

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

3 Yorum