Bosna'yı bekleyen zor günler
Bosna Hersek geçtiğimiz hafta son yüzyılın en büyük sel felaketine maruz kalırken, bir milyon insan bu felaketten etkilendi.
Sel suları şehir merkezlerini esir alırken, yüzlerce ev heyelan sebebi ile kullanılamaz hale geldi.
Yağmurların durması ve havaların ısınmasıyla çamurların oluşturduğu salgın hastalık tehlikesine karşı önlemler arttırılmaya başlandı.
Bosna Hersek'te yaşanan selin bilançosu maddi ve manevi açıdan bakıldığında Bosna Hükümeti'nin tek başına bu felaketin altından kalkamayacağını gösteriyor.
Bosna Hersek'te sel felaketinde 25 kişi hayatını kaybederken, tarım arazilerinin, meyve sebze bahçelerinin büyük ölçüde zarar görmesi, hayvanların telef olması, birçok fabrika ve işyerinin sular altında kalması, Lukavats yakınlarında Şikulye madeninde milyonlarca dolar değerinde zararın oluşması, yağmur sonrası heyelanların devam etmesi, 900 kilometrekarelik bölgenin mayınlar altında olması açıkçası Bosna Hükümeti'ni kara kara düşündürmektedir.
Sel felaketinin en çok etkilendiği şehir, kasaba ve köylerde yaşayanlar, evlerini temizlemek ve tamir etmekle meşgul. Bir aylık süre içerisinde temizlik bakımından hijyen ve sağlık malzemeleri çok büyük önem arz ediyor. Bununla birlikte inşaat malzemeleri, tarım ve hayvancılıkla ilgili yardım çalışmaları gerekiyor.
Bosna'ya belediye ve sivil toplum kuruluşlarının yapacağı yardımların, mümkünse bölgeden temin edilmesi ve özellikle ihtiyaç olan malzemelerin toplanması çok önemli.
Temizlik malzemesi olarak; deterjan, sabun, şampuan, kürek fırça, boya, kireç, mala. Evleri yıkılan insanlar için koltuk, kanape, halı, fırın, buzdolabı. Tarım yapan çiftçiler için tohum, sera, fidan desteği ve hayvan yemi acil yardım malzeme listesi olarak görülmektedir.
Bosna Hersek, savaş sonrası zorunlu ve dayatmacı bir barış anlaşması ile maalesef siyasi ve ekonomik istikrara bir türlü kavuşturulamadı. Her etnik yapı kendi yandaş ülkelerin verdiği, siyasi ve ekonomik şartlı yardımlarla ayakta durmaya çalışıyor.
Bosna Fersek Federasyonu'nda geçtiğimiz aylarda işsizlik ve siyasi sorunlar nedeniyle hükümet binalarına yapılan protestolar sebebiyle sıkıntılı günler geçiren hükümet, sel felaketiyle birlikte önümüzdeki günlerde siyasi ve ekonomik sıkıntıların daha da büyüme tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Bosna sevgimiz ve gerçeğimizle artık derin bir şekilde yüzleşme zamanıdır. Bosna'ya yapılan sosyal, kültürel ziyaret ve etkinliklerin, yüzeysel çabaların bir sel ile birlikte tarumar olmaması gerekiyor.
Bosna'da yaşanan bu sel felaketinin yaralarının sarılmasına ciddi bir şekilde katkı yapılması gerekiyor. Bu konu özellikle hükümetin ciddi bir şekilde ele alması gereken bir konudur.
Bosna'nın siyasi ve ekonomik yönetimi maalesef uzun süreden beri alarm veriyor. Boşnakların ciddi manada sosyal, siyasal, kültürel ve vizyonel desteğe ve yönlendirilmeye ihtiyacı var. Aksi halde Bosna'yı zor günler ve yıllar beklemektedir.
YAZIYA YORUM KAT