Bosna'da Katliam Acısı İle 16 Yıl
Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da binlerce kişi, 1990'lardaki savaş sırasınca Bosnalı Sırp kuvvetlerince öldürülen sekiz bini aşkın Müslümanı andı.
Srebrenitsa'nın hemen dışında, katliamın 4.500 kurbanının yattığı Potoçari mezarlığını bugün bir kez daha bir örnek yeşil örtülü tabutlar doldurdu.
Toplu mezarlarda bulunan ve kimlikleri tespit edilebilen 613 kişinin cenazeleri, düzenlenen törenlerle yeniden defnedildi.
Avrupa'da Nazi kıyımından bu yana yaşanan en büyük katliamı anmak için, ölenlerin yakınları ülkenin ve dünyanın dört bir yanından otobüslerle, araçlarla ya da yürüyerek kente geldi.
Birleşmiş Milletler'in Bosna Savaşı sırasında siviller için 'güvenli bölge' ilan ettiği Srebrenitsa, 1995 Temmuz'unda Sırp kuvvetlerin eline geçtikten sonra, sekiz bini aşkın Müslüman erkek Bosnalı Sırp askerlerce toplanıp öldürülmüştü.
2003 yılında kurulan Potoçari mezarlığı, bir zamanlar BM askerlerinin üssü olan ve binlerce Müslümanın sığındığı alanın hemen karşısında.
Sırp kuvvetleri Saraybosna'nın 160 kilometre kadar doğusundaki kente girdiğinde çok uluslu kuvvetler direniş göstermemiş, buradaki katliam 100 bin kişinin öldüğü 1992-1995 Bosna Savaşı'nın en acımasız ve kanlı sayfalarından biri olarak tarihe geçmişti.
'Katliam kanıksanmasın'
Srebrenitsa belediye başkan yardımcısı Cemil Durakoviç, katliamın sorumlularından muhakkak hesap sorulması ve genç nesillerin yaşananlar konusunda eğitilmesi gerektiğini söylüyor.
Durakoviç, soykırım gerçeği içinde büyüyen yeni nesillerin soykırımı yasal bir şeymiş gibi algılamasından, yaşananları kanıksamasından korktuğunu vurguluyor.
'Katliam tüm dünyanın nasıl çok önemli bir sınavda başarısız olduğunu gösteriyor' diyen Durakoviç, herkesin gözü önünde olup bitenlerin önlenemediğini belirtiyor.
Bugün Srebrenitsa'da, yakınlarını nihayet bildikleri bir yerde, adlarına bir mezartaşı ile defnederken birbirlerini teselli etmeye çalışan binlerce Boşnak, katliamın sorumlusu olarak yıllardır aranan son kilit zanlı Bosnalı Sırp general Ratko Mladiç'in tutuklanmış olması ile avunuyor.
Mladiç, Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nce katliam ve soykırım suçlamalarıyla yargılanıyor.
11 ayrı suçlama ile karşı karşıya olan Mladiç, geçen haftaki duruşmasında mahkemeye saygısızlık ettiği için yargıçlarca salondan çıkarılmıştı.
Katliamın diğer en üst düzey zanlısı Radovan Karaciç ve Sırp kuvvetlerinin en üst düzey komutanlarından General Zdravko Tolimir de soykırım suçlamalarıyla mahkeme önünde.
Yugoslav ordusunun o dönemdeki genelkurmay başkanı Momçilo Perisiç'in Bosnalı Sırplara lojistik destek verdiği gerekçesiyle yargılandığı davada ise karar aşamasına gelindi.
Savcılar Perisiç için müebbet hapis cezası istiyor.
Yugoslavya'nın eski başkanı Slobodan Miloşeviç ise 2006 yılında Lahey'de yargılanması devam ederken ölmüştü.
BBC
HABERE YORUM KAT