Bombalı mesajlar
Güngören'de patlatılan bombaların arkasında kim var? Bu tip sorulara hazırlop cevaplar vermemek gerek. Mesela "herhalde PKK yapmıştır" demek, belki de tuzağa düşmek olur.
Geçen yılın mayıs ayını hatırlayalım: Ankara'da bir "canlı bomba" Anafartalar Çarşısı önünde kendini havaya uçururken, masum insanları da katletmişti.
Birileri hemen "PKK yapmıştır" dedi. Bu işlerde uzman olan güvenlikçiler ise olaya kuşkuyla yaklaşmıştı.
Çünkü onlar terör örgütlerinin sadece kendi başlarına hareket etmediklerini, başka güçler tarafından da kullanıldığını gayet iyi biliyor.
Bir eylemi yapanlar, yani tetikçiler, bombacılar filan PKK'lı olabiliyor elbette. Ama araştırmalar sonucunda onların arkasındaki beyin takımının, PKK yöneticileri değil de örneğin "yabancı bir derin devlet" olduğu ortaya çıkıyor.
Sahi bu arada ABD İstanbul Başkonsolosluğu'na yapılan saldırıyı da hemen unuttuk.
Kimine göre bu bir El Kaide eylemiydi. Ben kullanılan kişilerin El Kaide militanı olabileceğini, ancak eylemin ardında başka bir gücün olduğu saptanırsa, şaşırmamamız gerektiğini yazmıştım.
Daha sonra konuyla ilgili bazı uzmanlar da aynı yönde demeçler verdiler; "El Kaide eylemine benzemiyor" dediler. Hatta daha da ileri giderek, "Ergenekon kokuyor" diyenler bile oldu.
Bunlar son derece haklı kuşkular. Çünkü Türkiye'de ne zaman yoğun bir siyasi kriz olsa, birileri orada burada bombalar patlatıyor, masum insanlar öldürülüyor.
Geçen yıl Cumhurbaşkanlığı seçimiyle başlayan kriz vardı. ABD'deki Hudson Enstitüsü'nde oluşturulan senaryoda İstanbul İstiklal Caddesi'nde patlayacak bombadan söz ediliyordu. Canlı bomba Ankara'da patladı.
Bu kez de, bir yandan Ergenekon, diğer yandan Kapatma davası sürüyor. Karar ne çıkarsa çıksın, iki davanın da şu anda ciddi siyasi etkileri var ve olmaya da devam edecek.
İşte tam bu ortamda, bir de bakıyorsunuz, önce ABD Konsolosluğu'na saldırılıyor, şimdi de sivillere katliam yapılıyor.
Silahlı Kuvvetler'in Kuzey Irak'ta yaptığı hava operasyonlarına PKK'nın verdiği bir karşılık olabilir mi? Elbette olabilir.
Zaten ilk akla gelen de o: "Sen bana uçakla bomba atarsan, ben de senin büyük kentlerinde bomba patlatırım."
Ancak tersinden de düşünmek gerek: "Biz bu ortamda bombaları patlatırız, insanlar ölür, zaten gergin olan ortam iyice gerilir, iktidarın ve güvenlik güçlerinin karizması çizilir, olay da PKK'nın üstünde kalır" diyenler de olamaz mı? Bal gibi olur.
Eğer internette şöyle bir gezinirseniz, kışkırtıcı propagandanın hemen başladığını görürsünüz.
Şu tip şeyler yazıyorlar:
"Ergenekon soruşturması için herkesi dinlemeyi biliyorlar ama halkı bombalardan korumuyorlar. Enerjilerini vatanını sevenleri içeri tıkmak için harcayacaklarına, bombacı katilleri engellemek için harcasınlar. Bu hükümet devam ettiği sürece can güvenliğimiz olmayacak."
İşte anlatmaya çalıştığım tam da bu: Belki de bombalar tam da bunların söylenmesi, halkta böyle bir ruh halinin oluşması için patlatılıyor.
Otoritelere gönderilen "Sana rağmen bunu yaparım" mesajı da cabası.
SABAH
YAZIYA YORUM KAT