BM'nin Suriye'de Yardım Fiyaskosu
Birleşmiş Milletler'in Suriye'de IŞİD kuşatması altındaki Deyrizor'a havadan insani yardım ulaştırma hedefinde ilk deneme fiyaskoyla sonuçlandı. 21 tonluk yardımın büyük bir kısmı parçalandı ya da kayboldu.
Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye'de IŞİD kuşatması altında olan Deyrizor'a havadan ulaştırmaya çalıştığı yardım paketleri hedefini bulmadı. 21 tonluk yardımın büyük kısmı, düşmeleri beklenen yere düşmedi; bir kısmı da paraşütleri açılmadığı için parçalandı.
Böylelikle BM Dünya Gıda Programı'nın (WFP) Suriye'deki ilk insani yardım operasyonu fiyasko ile sonuçlandı. Deyrizor'da 200 bin insan yardım bekliyor.
AFP'ye bilgi veren WFP, 21 erzak paketinin 10'unun akıbetinin hâlâ belirsiz olduğunu; dördünün paraşütlerinin açılmadığı için parçalandığını, kalan 7 tanesinin ise erişim sağlanamayan bir bölgeye indiğini açıkladı. WFP sözcüsü Bettine Luescher, yardım paketlerini ulaştırmakla görevli mürettebatın çok deneyimli olmalarına ve daha önce birçok havadan yardım operasyonuna katılmalarına rağmen bu yükseklikten ilk defa bir operasyon gerçekleştirdiklerini ve bu operasyonun risksiz olmadığını söyledi. Operasyonun gerçekleştirildiği yükseklik 7 bin metre civarında.
Luescher, özellikle savaş bölgelerinde havadan paket ulaştırmanın oldukça karmaşık olduğunu vurgulayarak, bunun ilk denemeleri olduğunu ve bir daha deneyeceklerini ifade etti.
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Stephen O'Brien, BM'nin Suriye'de kuşatılmış bölgeye havadan 21 ton insani yardım malzemesi attığını açıklamıştı.
BM'ye göre, 480 bin kişi kuşatılmış bölgelerde yardıma muhtaçken, 4 milyon kişi de ulaşılması zor alanlarda yardım bekliyor.
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın perşembe günü, Genel Sekreter'in 2254 (S / 2016/152) sayılı BMGK kararının uygulanmasına ilişkin 60 günlük raporunu Konsey'e sunması bekleniyor.
Kaynak: Al Jazeera
HABERE YORUM KAT