BM: Suriye'de Beş Milyon Kişi Kuşatma Altında
BM Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brie, son tespitlere göre Suriye'de 5 milyon kişinin ulaşılması zor bölgelerde yaşadığını belirtti.
BM İnsani İşlerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, Halep, Rakka ve Haseke'deki çatışmalar nedeniyle Suriye'de ulaşılması zor bölgelerde yaşayan kişi sayısının 5 milyona yükseldiğini bildirdi.
O'Brien, BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'deki insani duruma ilişkin bilgi verdi.
Ülkede çatışmaların ve evlerinden edilenlerin sayısının artmaya devam ettiğini vurgulayan O'Brien, rejimin ayrım gözetmeden sivillere yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığını kaydetti.
Rejimin varil bombası kullanmayı sürdürdüğünü anlatan O'Brien, "Suriye'nin 'varil bombası başkenti' olarak anılan Deraya'ya sadece son birkaç haftada onlarca varil bombası atıldı. Varil bombası kullanımının tek amacı halkı terörize ederek sivilleri cezalandırmak. Sayın Başkan, varil bombası kullanımı ilgilileri tarafından inkar edilmeden vurgulamak isterim ki, Suriye'de varil bombası kullanıldığı belgelenmiş bir gerçektir ve bunların kullanılmasına karar verenler ile kullananlar er ya da geç bunun hesabını verecekler." dedi.
O'Brien, Suriye'de sorunun yardım taşınmasıyla çözülemeyeceğini de vurgulayarak, "Deraya'ya 2012'den bu yana ilk kez insani yardım ulaştırıldıktan bir gün sonra 10 Haziran'da onlarca varil bombası atıldı. Bu durum, sorunun sadece yardım ulaştırmakla çözülemeyeceğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.
Uluslararası toplumun Suriye'deki katliamlara sessiz kalmasını da eleştiren O'Brien, "Suriye'de yaşananların dünyanın ahlaki vicdanının titremesi gerekir. Mülteci kampları bombalanıyorsa, binlerce mülteci ve göçmen Akdeniz'de boğuluyorsa, hastaneler vurulduğu için bebekler kuvözden çıkarılıyorsa, dini ve etnik gruplar yok olma tehlikesiyle karşı karşıyaysa uluslararası toplum insanlığını sorgulamalı." diye konuştu.
5 MİLYON KİŞİ
O'Brien, Suriye rejiminin BM konvoylarına yardım izni verme konusunu siyasi araç olarak kullandığını da vurgulayarak, rejimin çeşitli sınırlamalarla nereye, kime ve ne kadar yardım yapılacağını denetlemesini eleştirdi.
Bazı bölgelere yardım ulaşımı için destek veren yetkilerin bazı bölgelere giden konvoyları engellemek için her türlü güçlüğü çıkarttığını dile getiren O'Brien, yardım organizasyonunun BM'nin kontrolünde olması gerektiğini ifade etti.
Yıl başından bu yana, 334 bin 150'si kuşatma altında olmak üzere toplam 844 bin 325 kişiye yardım ulaştırılabildiğini anlatan O'Brien, bunun bir ilerleme anlamına geldiğini ancak yeterli olmadığını bildirdi.
Halep, Rakka ve Haseke'deki çatışmalar nedeniyle yardımların erişiminin daha da zorlaştığını belirten O'Brien, "Suriye'de son tespitlerimize göre 5 milyon kişi ulaşılması zor bölgelerde yaşıyor. Bu rakam son dönemdeki güvensizlik ortamıyla 900 bin kişi arttı." dedi.
HABERE YORUM KAT