BM sorunların çözümünden bu kadar uzakken sorunlar nerede ve kimler tarafından çözülecek?
BM Güvenlik Konseyi Gazze sorunu için düzenlediği dördüncü acil toplantıda da ortak bir açıklama üzerinde uzlaşamadı. BM içerisindeki 5’li çetenin aleyhte olan her eyleme dur demeleri uluslararası boyut kazanan sorunların çözümünü engelliyor.
HAKSÖZ HABER
BM Güvenlik Konseyi Gazze sorunu için düzenlediği dördüncü acil toplantıda da ortak bir açıklama üzerinde uzlaşamadı.
BM içerisindeki 5’li çetenin kurduğu düzene göre hareket eden ülkelerin neden alternatif yapılara yönelmediği ise uluslararası sorunların çözümüne ülkelerin bakışını özetlemesi açısından oldukça önemli bir veri oluyor.
Avrupa Birliği ülkelerinin Ortadoğu’da yaşanan sorunlara nasıl baktığı ve yaklaştığı bütün dünyanın bildiği bir gerçek haline geldi. AB’nin ikiyüzlü tavırlarından sıkılan ancak hala alternatif yapılarda bir araya gelemeyen ve güçleri ile sorunları çözmeye çalışmayan ülkelerin tavırları da yeni bir sorun olarak görülmeye başlandı.
Ülkelerin adeta karşılıklı kozları ile birbirlerinin uluslararası hamlelerini bastırması daha ne kadar devam eder bilinmez ancak bu durum dünya arenasındaki siyasi ve ekonomi-politiğin nasıl işlediğini ortaya çıkarması açısından yeni bir tartışmayı alevlendirecek gibi görünüyor.
Avrupa basını uluslararası aktörlerin devreye girmeye başladığını yazıyor!
Çin bir taraftan bölgede etkin bir ülke olmak istediğini gösterircesine: Filistinli ve İsrailli yetkilileri müzakere etmeleri için Pekin’e davet etti. ABD’de demokratlar İsrail’in kimi tavırlarına karşı adeta "kıl kapmış" gibi söylemlerini Netenyahu üzerinde yoğunlaştırmaya başladı. Türkiye’de Erdoğan birçok yabancı devlet lideri ile Filistin’deki katliamı konuştu ve ortak hareket etmeye çağırdı. Bölgesel bir aktör olarak görülen Türkiye’den daha fazla şey yapması beklenirken Türkiye de Avrupa ülkelerinin tavırlarını sorgulayarak onları hamle yapmaya çağırdı.
Portekiz gazetesi Visão, uluslararası siyasetin sorunlara yaklaşımını eleştirdiği makalesinde: “Son günlerde Filistin ile İsrail arasında yaşananlar söylenilenle yapılan arasındaki büyük farkı ortaya koyması açısından çok anlamlıydı. BM Güvenlik Konseyi defalarca toplanmasına rağmen saldırganlığı ve savaşı kınayan basit bir bildiri dahi yayınlayamadı. ... Joe Biden'ın dış politikasını çoktaraflılık ve insan hakları temelinde oluşturma sözü vermiş olmasına rağmen ABD tüm çabaları engelledi. ... Bu gitgeller en güçlülerin 'susması'nın cezasızlık düzenini ayakta tutmasına ve vahşetin devam etmesine yol açıyor. ... İster Gazze'de olsun isterse Burma'da, utanmalıyız bundan. Bu durum gizli çıkarları olmadan insan hakları mücadelesi vermekten vazgeçmeyen insanlarda çaresizlik duygusu yaratıyor.” ifadelerini kullandı.
Visão gazetesi açıkça Birleşmiş Milletler’in etkisiz kaldığını belirtirken BM'yi sorunları çözmekten uzak bir yapı olarak niteleyerek gerçeği bütün Avrupa’ya yeniden hatırlattı!
Avrupa devletleri ve ABD’nin Filistin’deki saldırılar konusunda pasif kalmasının ve sorunu çözmekten uzak durmasının anlaşılır bir sebebini arayan herkes ikiyüzlülükle karşılanmaya daha ne kadar tahammül edecek!
HABERE YORUM KAT