BM Fark Etti: "Suriye Hükümeti Kimyasal Silah Kullandı"
Birleşmiş Milletler Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu, Suriye hükümetinin nisan ve mayıs aylarında ülkenin batısındaki sekiz ayrı olayda kimyasal silah kullandığını bildirdi.
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu, Suriye'deki insan hakları durumuna ilişkin raporunu, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında açıkladı. Raporda, hükümet güçlerinin bu yılın nisan ve mayıs aylarında Suriye'nin batısındaki sekiz farklı olayda kimyasal silah kullandığı kaydedildi.
Raporda, silahın büyük olasılıkla klor gazı olduğu ifade edildi.
Suriye'de hükümet ve hükümet karşıtı silahlı gruplar tarafından kitlesel katliamlar işlendiği belirtilen raporda, yabancı savaşçıların ülkeye girişinin devam etmesi ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü gibi aşırı görüşlü grupların başarısının şiddetin uluslararası barış ve güvenliği tehdit edecek şekilde yayılmasına katkı bulunduğu kaydedildi.
"Çatışmanın daha fazla yayılma riski açık bir şekilde ortada" ifadesine yer verilen rapor, 20 Ocak-15 Temmuz tarihleri arasında yapılan 480 mülakat ve toplanan dokümanlara dayanıyor.
Ülkedeki savaşın normal yaşamı etkileyecek şekilde sivil bölgeleri sardığına dikkat çekilen raporda, savaşın etkisinin her gün en temel hakları ihlal edilen özellikle kadın ve çocuklar için çok ağır olduğu kaydedildi.
BM'deki basın toplantısında konuşan Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, "Çatışma hukuka ve vicdana saygı göstermeden sürerken her gün yüzlerce sivil hayatını kaybediyor" dedi.
IŞİD kontrolündeki Suriye'nin kuzeyi ve kuzeydoğusunda, cuma günleri şehrin merkezindeki alanlarda idam, organ kesme ve kırbaçlama gibi cezaların uygulandığına dikkat çekilen raporda, çocuklar dahil sivillerin bunları izlemeye zorlandığı bildirildi.
Raporda, öldürülen insanların bedenlerinin günlerce sergilendiği ifade edilerek, kadınların IŞİD'in kıyafet yasağına uymadığı için kırbaçlandığı kaydedildi.
IŞİD'in Kürtleri, Suriye'nin kuzeyinden zorla çıkardığı belirtilen raporda, gazetecilerin ve diğer medya çalışanlarının sistematik biçimde hedef seçildiği kaydedildi.
Raporda, hükümet karşıtı diğer silahlı grupların da, yargısız infazlar ve sivilleri kasıtlı bir şekilde hedef alan bombalamalar gibi insan hakları ihlalleri yaptığı ifade edildi.
Komisyon raporunda, "Hükümet, savaş suçları ve insanlığa karşı suç işlemeyi sürdürmektedir. Ocak ve temmuz ayları arasında her hafta yüzlerce erkek, kadın ve çocuk, hükümetin ayrım gözetmeksizin sivillerin yaşadığı alanlara gönderdiği füzeler ve varil bombalarıyla öldürüldü" denildi.
Bazı kanıtlara göre sivillerin bir araya geldikleri yerlerin kasıtlı bir şekilde katliam oluşturacak şekilde bombalandığı bilgisine yer verilen raporda, kontrol noktalarındaki askerlerin yaralıların hastanelere gitmesini engellediği kaydedildi.
Raporda ayrıca, bazı bölgelerde hastanelerin hedef alınmaya devam edildiğine işaret edilen raporda, "İnsani yardım bir savaş silahı gibi kullanılarak, engelleniyor" denildi.
2'si ABD vatandaşı 43 militan öldürüldü
Öte yandan, İslam Cephe'nin diğer muhalif silahlı gruplarla Halep'te IŞİD'e düzenlediği operasyonda 2'si ABD vatandaşı 43 militanın öldürüldüğü bildirildi.
Halep'teki Şehba Press Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Mamun Ebu Ömer, yaptığı açıklamada, İslami Cephe'nin, diğer muhalif guruplarla düzenlediği ortak operasyonda 2'si ABD vatandaşı 43 IŞİD üyesini öldürdüğünü söyledi.
IŞİD saflarında muhaliflere karşı savaşan başka ülkelerin vatandaşlarının da olduğunu ifade eden Ebu Mamun, IŞİD safında savaşırken öldürülen ABD vatandaşlarından birinin adının Douglas McAuthur McCain 1981 ILLINOIS doğumlu olduğunu aktardı.
Diğer ABD vatandaşının ismiyle ilgili bilgi vermeyen Ebu Ömer, silahlı muhaliflerin Halep'in kuzeyinde birçok noktada IŞİD'in ilerleyişini durdurduğunu ileri sürdü.
"200 rejim askeri öldürüldü" iddiası
IŞİD'in Rakka'daki Tabka Askeri Havaalanı'nda denetimi sağladığı esnada civardaki tarım arazilerine kaçan 200 rejim askerini öldürdüğü de iddia edildi.
AA muhabirinin bölgedeki IŞİD'e yakın kaynaklardan aldığı bilgiye göre, IŞİD militanları, Tabka askeri havaalanını ele geçirdikleri esnada birliklerinden kaçarak Caravi tarım arazilerinde saklanan 200'e yakın rejim askerini öldürdü, aralarında çok sayıda subayın da bulunduğu 250 askeri de esir aldı.
Arazilerde saklanan rejim askerinin, IŞİD militanlarınca ablukaya alındığını ifade eden kaynaklar, Esed güçlerinin bölgeye askerlerini kurtarmak için operasyon düzenlediğini fakat başarılı olmadığını ileri sürdü. Kaynaklar, havaalanına yönelik saldırıda kaç rejim askerinin öldürdüğüyle ilgili ise bilgi vermedi.
Suriye makamlarından konuya ilişkin henüz açıklama yapılmadı.
AA
HABERE YORUM KAT