1. YAZARLAR

  2. Abdurrahman Dilipak

  3. Bir taşla birkaç kuş!
Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Yazarın Tüm Yazıları >

Bir taşla birkaç kuş!

13 Ağustos 2008 Çarşamba 04:25A+A-

Ya da bir tavşandan bir düzine post çıkarmak diye işte buna denir..

Yine aynı kural: Ordo ab Chao..

Tavşana kaç, tazıya tut diyeceksin!..

“Parçala ve yut”.. Osetler, Abhazlar, Gürcüler şimdi sonuçtan memnun mu?

Ülkelerini, devlerin savaş arenası haline getirdiler..

Savaş bitmedi, yeni başlıyor.

İlk etap sonuçları belli oldu: Osetya yıkıldı ve işgal edildi. Abhazya Rus işgaline hazır. Gürcistan’ın yarısı işgal edildi.

ABD’nin Irak’ta, beklenen bu gelişme için binlerce Gürcü’yü eğittiği ve Rus işgali başlar başlamaz, 4 adet C17 uçağı ile bu askerlerin bir bölümünün Gürcistan’a indirdiği belirtiliyor..

4 uçaktan 3’ü Tiflis’e inmiş. Birinin ise akıbeti belli değil. Türkiye, Ermenistan ya da Azarbeycan üzerinden ya da paraşütle havadan savaş bölgesine asker ve cephaneler indirilmiş olabilir..

Büyük ihtimalle sevkıyat devam edecektir..

Ukrayna’nın, kendi sahillerindeki Rus donanmasının Gürcistan’da herhangi bir operasyona katılmaları halinde dönüşlerine izin vermeyeceklerini açıklaması, Krizin Ukrayna’ya da yayılabileceğini gösteriyor..

Türkiye, hava, kara ve denizde teyakkuz halinde gelişmeleri izliyor.. Kızılay insani yardım ekipleri bölgeye giderken, sınır bölgesinde sivil göç ihtimaline karşı hazırlık yapılıyor..

Rusların Gürcistan’ı işgale başlamalarına ilişkin farklı yorumlar yapılıyor: Kimine göre ABD ve AB, Petrodolarla başı dönen Rusya’yı daha fazla güçlenmeden durdurmak istiyordu.. Rusya’nın, İran’ın yanında Irak ve Filistin sorunlarına müdahil olma çabalarına bir dur demek gerekiyordu. Onun için bu savaş planlandı, kimine göre petrol fiyatları düşmeye başlamıştı, Rusya bu bölgede kriz çıkartarak petrol fiyatlarının yükselmesi için bu işi yaptı..

Sebebi ne olursa olsun, başlayan süreç, bölgedeki hassas dengeleri tetikleyecek nitelikte.. Çeçenler bu sürece müdahil olacaklardır. Bu bir.. Ermenistan ve Azerbaycan kriz sürecinde ABD tarafından test edilecektir. ABD, Irak’a müdahale için nasıl Türkiye topraklarını kullanmak istedi ise, Gürcistan operasyonu için de Türkiye, Ermenistan ve Azerbeycan topraklarını kullanmak isteyecektir..

Ankara bir adım sonrasında kalıcı bir barış için bir Kafkas Halkları Federasyonu kurulması yönünde bir atak başlattı..

Bu proje Rusya tarafından kabul görmeyecektir.. Çünkü Rusya bölgede güçlü bir federasyon istemez..

Rusya ise göreceksiniz, ABD’ye yaklaşmaya çalışan hükümetlere karşı içeriden isyan ve darbe girişimi başlatacaktır.. Bu yetmez, yeni sınır ihlalleri ve çatışma alanları oluşturmak için kontrgerilla faaliyetlerine başlayacaktır. Yani Rus Ergenekonu devreye girecektir.. 6. Kol faaliyetleri ile Rusya, bölgede ABD’ye yakın hükümetleri can derdine düşürmek sureti ile, ABD’den uzaklaştırmaya çalışacaktır..

Bu kriz devam edecek olursa NATO içinde de bir krize dönüşebilir. AB ve ABD Kafkas sorunu konusunda yeni stratejiler geliştirebilir..

ABD’nin Gürcistan’da Rusları boğma planına karşı, Rusya ABD’yi Irak’ta vurma gibi bir planı uygulamaya koyabilir.. Onun için İran, Irak, Suriye, Filistin hattına dikkat etmek gerek..

Zaten Ramazan yakın. Dini duyguların yüksek olduğu bir zamanda, Kudüs çevresindeki bir kriz ABD’yi zor durumda bırakabilir..

Aslında Bush’un durumu en az Putin’inki kadar zor.. Bush seçime hazırlanıyor ve kaybetme lüksü yok..

Bu savaş aynı zamanda BM için de yıkıcı etkileri olacak olan bir kriz.. BM, büyüklerin taraf olmadığı küçük sorunlarda, büyüklerin çıkarlarını koruyucu reflekslerle hareket eden bir sivil toplum örgütüne benziyor artık.. ABD, Rusya, Çin, AB ülkeleri gibi ülkelerin taraf olduğu sorunlarda sonuç belli. BM onlar için trampen tahtası gibi bir şey.. Herhangi bir önerisi ve yaptırım gücü olmayan dev bir meduzaya dönüşüyor.. Gürcistan krizi BM’nin bu acınası halini bir kez daha gözler önüne serdi.

Bu arada Ankara’da YÖK toplantısı yapılıyor. Kuşkusuz yeni açılan üniversitelerin rektör atamaları önemli. Ama kalıcı bir barış için, gelecek adına üniversitelerimizin bir takım kararları acil olarak alması gerekiyor..

Belki hemen bu dönem için, bir “Kafkas hakları ve kültürleri araştırma enstitüsü”, “Balkan hakları ve kültürleri dil, tarih, kültür araştırmaları merkezi”, Ön Asya için, Afrika için benzer enstitüler kurulabilir. Mesela bizim neden hâlâ bir “Doğu Roma Araştırmaları Merkezi”miz yok? İlahiyat fakültelerinde ya da Tarih fakülteleri bünyesinde neden Keldani, Süryani, Arami, Asuri, Ezdi, Sabii, Mecusi, Yahudi, Ortadoks araştırmaları merkezleri kurulmaz..

İngiltere’de bir kişi, sadece Bizantoloji üzerinde 43 yıl süren akademik eğitim alabiliyor..

Gürcü, Çeçen, Abhaz, Oset, Tatar’lar hakkında ne biliyoruz?.. Sadece insani yardım kermesleri düzenleyerek ve Kafkas halk oyunları kursları ile bu sorunu çözemeyiz..

“AB, taraflara 6 Ağustos öncesine dönülmesi ve bölgeye uluslararası güç gönderilmesi teklifinde bulundu” ama bunu pek dinleyen kimsenin olacağını sanmıyorum.. Tiflis’e giden ABD yetkilisi Matt Bryza, “bölgede soykırıma benzer bir durumun ortaya çıktığını” söylüyor. Gürcü birliklerini Güney Osetya’dan çekilmeye zorlayan Rus birliklerinin, ayrılıkçı bölgeler dışındaki Gürcü kent ve üslerini işgale başladıkları bildirildi. Bunun adı da işgalden başka bir şey değil..

Bu arada dünyanın gelişmiş ülkelerinin oluşturduğu G-7 grubu Rusya'ya “ateşkes ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü tanıma” çağrısı yaptı. G-7'nin içinde ABD, Japonya, İtalya, Fransa, Almanya, İngiltere ve Kanada bulunuyor. Bu da Rusya’nın bu operasyonda zenginler grubu tarafından dışlandığının bir ifadesi..

Bana göre, Rusya kolay kolay geri adım atmaya yanaşmayacak. O zaman bu model oluşturur ve başka bölgelerde de benzer hareketler başlar.. Rusya ileri giderse savaş sebebi sayılır, geri çekilirse dağılma sürecine girer.. Rusya Gürcistan operasyonunda başarılı gibi görünse de, bana göre mayınlı bir tarlaya çekildi..

Göz göre göre bölge kana bulanıyor.. Bölge halklarının kanı, kurtlar sofrasına meze oluyor..

Kirli bir savaşın ateşini tutuşturmak için birileri körükle koşuyor.. Milliyetçilik duyguları, ulus devlet hayallerinin rüzgarı ile ateş her an bölgeye yayılabilir..

Savaş başlıyor! Oysa barış daha iyidir..

Selam ve dua ile..

Vakit gazetesi

YAZIYA YORUM KAT