Bir insanlık trajedisi: Amude sineması katliamı
Amude Sineması Katliamı yürekleri dağlayan gerçek bir trajediydi. Aradan 60 yıl geçmesine rağmen acısı hiç dinmedi.
M. Hasip Yokuş'un makalesi:
Bundan tam 60 yıl önce Suriye’nin Amude kentinde yaşları 8 ile 12 arası ilkokul çağındaki 280 Kürt çocuğu; Cezayir’in kurtuluşunun konu edildiği bir filmi izlerken Şehrazad Sinemasında alevler arasında can verdi. Katılımın zorunlu olduğu, kerpiçten yapılmış, elektrik gereksinimi benzinli motorla sağlanan sinemaya, bir kısmı yerde oturtulmak suretiyle 500 civarında çocuk tıkıştırılmış. Filmin ilk yarım saati içerisinde başlayan yangın; kapıların kapalı oluşu, karanlık ve panikten kaynaklanan izdiham ve ihmaller zinciri neticesinde bir insanlık dramına dönüştü. Yine bir sonbahar mevsiminde, Kasım ayında…
Sağlıklı bir soruşturma yapılamadığı için kasta varan ihmallerin boyutu da açığa çıkarılamadı. Dahası, ilk iki yıldan sonra aileler tarafından yapılan anma etkinlikleri de yasaklanarak olay tümüyle karartıldı.
Suriye’deki Kürtlerin yaşadığı tek dram bu değil elbette. Suriye’de intifadanın başladığı 2011 yılına kadar eğitim, mülk edinme, resmi işlerde çalışma gibi her türlü kamusal haklardan mahrum bırakılmış 300 bin civarında Kürt nüfusu vardı. Bunlara her hangi bir kimlik veya vatandaşlık statüsü verilmediği için ecnebi (yabancı) kabul ediliyorlardı. Suriye’deki katı baas ideolojisine dayalı rejimin akla hayale gelmeyen her türlü insanlık dışı uygulamaları göz önüne getirildiğinde ayrıca kimliksiz bir Kürt olmanın nasıl bir trajedi olduğunu tahmin etmek güç değil.