1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Bir haftada 23 bin Afgan ülkesine geri döndü
Bir haftada 23 bin Afgan ülkesine geri döndü

Bir haftada 23 bin Afgan ülkesine geri döndü

Mülteciler ve Geri Dönüş Bakanlığı bir kez daha ev sahibi ülkelere Afgan mültecilere uluslararası yasalara uygun muamele etmeleri çağrısında bulundu.

21 Temmuz 2024 Pazar 11:40A+A-

Afganistan Mülteciler ve Geri Dönüş Bakanlığı geçtiğimiz hafta içinde yaklaşık 23.000 mültecinin ülkeye geri döndüğünü bildirdi.

Bakanlık sözcüsü Abdulmuttalib Hakkani TOLO News'e yaptığı açıklamada bu mültecilerin yaklaşık 16.000'inin İran'dan geri döndüğünü, geri kalanların ise Türkiye ve Pakistan'dan geldiğini söyledi.

Hakkani ev sahibi ülkeleri Afgan mültecilere yasal ve insani muamele etmeye çağırdı.

Mülteciler ve Geri Dönüş Bakanlığı sözcüsü şunları söyledi: Geçtiğimiz hafta içinde yaklaşık 23.000 Afgan ülkelerine geri döndü; bunların yaklaşık 16.000'i İran'dan, yaklaşık 5.000'i Türkiye'den ve yaklaşık 2.000'i Pakistan'dan geldi."

Kırk yıl Pakistan'da kaldıktan sonra ülkesine dönen Abdulkerim, Pakistan'da yaşamanın kendisi ve ailesi için zorlaştığını söyledi.

Abdulkerim, "Yaklaşık kırk yıl Pakistan'da yaşadım. İşlerim iyi gitmiyordu ve zor durumdaydık, bu yüzden Afganistan'a gelmeye karar verdik."

Aynı zamanda çok sayıda Afgan mülteci de komşu ülkelerde yaşadıkları zorluklardan şikayetçi.

İran'daki bir Afgan mülteci olan Akbar Soltani şunları söyledi: "Kimlik kartları ya da pasaportları olmayan Afganlar polis tarafından gözaltına alındıklarında, eğer paraları varsa, polis bu paraları onlardan alıyor ve sonra da sınır dışı ediyor."

Mülteciler ve Geri Dönüş Bakanlığı bir kez daha ev sahibi ülkelere Afgan mültecilere uluslararası yasalara uygun davranmaları çağrısında bulundu.

 

HABERE YORUM KAT