"Bir bomba düştükten sonra İHA'lar çocukları hedef alıyordu"
Gazze'de görev yapan doktorlar ve sağlık personeli Salı günü İngiliz parlamenterlere bölgedeki son durum hakkında bilgi verdi.
Milletvekilleri ve Uluslararası Kalkınma Komitesi ile yapılan bir toplantıda, başta sağlık durumu olmak üzere bölgedeki son durum ele alındı.
Şubat ayında işgal güçlerinin baskın düzenleyip kuşatma altına aldığı Nasır Hastanesi'nde doktorluk yapan eski nakil cerrahisi uzmanı Prof. Nizam Mamode, Gazze'de yaşadıklarını anlatırken şu ifadeleri kullandı:
"Gazze'de tanık olduğum manzaralar Hiroşima ve Nagazaki'yi andırıyordu. Harabeye dönmüş bir görüntü ve enkaza dönmüş binalar vardı. Gazze'deki çoğu insan altı ya da yedi kez yer değiştirmek zorunda kald. Geçen yıl Ekim ayından önce de bölgede sürekli olarak insansız hava araçları uçuyordu. Bu bir süredir Filistin'deki hayatın bir özelliği haline geldi. Ama şimdi bu araçlar korku salıyorlar."
Mamode Ağustos-Eylül döneminde Gazze'deydi ve gördüklerinin çoğunun üzücü olduğunu ifade etti.
"Açık, kasıtlı ve ısrarlı eylemler vardı. Bir bomba düştükten sonra insansız hava araçları gelip sivilleri ve çocukları hedef alıyordu. Tedavi ettiğimiz insanların yüzde 60'ı kadın ve çocuktu.
İnsansız hava araçlarının attığı mermiler, çocukların içinden çıkardığım küçük küp şeklindeki saçmalardı. Ameliyat ettiğim en küçük çocuk, boynundaki atardamarda büyük bir yaralanma olan üç yaşında bir çocuktu. Hastanede elimizdeki son malzemeyi kullandık. Yaklaşık üç ya da dört gün sonra enfeksiyondan öldü. Saldırıların kasıtlı olduğuna dair hiçbir şüphe yok."
Mamode, Gazze'de bez, steril eldiven ve ağrı kesici gibi temel tıbbi malzemelerin bile bulunmadığını ifade etti:
"Tıbbi yardım sınırda bekliyordu ve içeri girmesine izin verilmiyordu. Kişisel kullanım dışında herhangi bir ilaç getirmemize izin verilmedi ve bu kasıtlı bir kısıtlama. Hijyen malzemeleri ve sabun gibi temel ihtiyaçların eksikliği nedeniyle yaralarda sıklıkla kurtçuklar oluşuyordu."
Toplantıda görgü tanıkları, aşı ve hijyen malzemeleri eksikliği nedeniyle Hepatit A gibi hastalıkların Gazze'de yaygın olduğunu ifade etti.
Gazze'deki birçok sağlık uzmanının işgal güçleri tarafından öldürülmesi ya da gözaltına alınması nedeniyle, halihazırda faaliyet gösterebilen pek çok sağlık çalışanının asgari düzeyde deneyim ya da eğitime sahip olduğu vurgulandı.
Konuşmacılar, yetersiz beslenme ve hastalıkların Gazze'deki Filistinlilerin karşılaştığı en önemli zorluklar arasında yer aldığını, kanser gibi hastalıkları olanların ise durumlarının kötüleştiğini belirtti.
BM konvoylarına işgal güçleri tarafından doğrudan ateş açıldığını kaydeden Mamode, birçok yardım görevlisinin "kasıtlı olarak hedef alındığını" söyledi.
Mamode, çalıştığı hastaneye gelen hastaları şu ifadelerle anlattı:
"Yarı otonom bir insansız hava aracı tarafından hedef alınan, omuz ve kasıklarında üç veya dört kurşun yarası olan son derece rahatsız edici durumdaki kurbanlar vardı. Yedi yaşında bir çocuk midesi açıkta geldi, hala hayatta olup olmadığını bilmiyorum."
Oturum sırasında UNRWA'nın Gazze'deki çalışmalarından sorumlu kıdemli direktör yardımcısı Sam Rose, İsrail'in kuruluşun faaliyetlerine getirdiği yasak ve kısıtlamaların Gazze'de yol açtığı vahim durumun altını çizdi.
Filistinliler için Tıbbi Yardım (MAP) savunma direktörü Rohan Talbot, UNRWA'nın yasaklanmasının Gazze için "tam bir sistem çöküşüne sürüklenme" olduğunu ifade etti.
HABERE YORUM KAT