1. HABERLER

  2. HABER

  3. TEKNOLOJİ

  4. Binden fazla öğrenci, Amazon ve Google'da çalışmama yemini etti
Binden fazla öğrenci, Amazon ve Google'da çalışmama yemini etti

Binden fazla öğrenci, Amazon ve Google'da çalışmama yemini etti

ABD'de genç çalışanlar ve yeni mezun öğrenciler, Google ve Amazon'da çalışmayacaklarına söz verdi. Bu tepkinin nedeni ise Nimbus Projesi.

21 Haziran 2024 Cuma 18:30A+A-

Teknoloji çalışanları tarafından kurulan ve teknoloji devlerinin de İsrail yönetimi ile yaptıkları anlaşmalarını sona erdirmesini talep eden NOTA (Apartheid'e Teknoloji Yok) adlı sivil toplum kuruluşu, Nimbus Projesini protesto eden ve Google ile Amazon'da çalışmayacağını söyleyen öğrencilerden imza topladı. NOTA, genç çalışanlardan ve STEM öğrencilerinden 1200 imza toplamayı amaçlıyordu ve şimdiden 1100 imzayı geçti. 

İmza formunda yer alan ifadeler arasında "STEM alanında ve diğer alanlardaki genç öğrenciler olarak, bu korkunç ihlallerde hiçbir şekilde yer almak istemiyoruz. Amazon ve Google'ın Nimbus Projesi'ni hemen sona erdirmesini talep etmek için #NoTechForApartheid kampanyasına katılıyoruz." ifadeleri yer alıyor. Dünyanın en büyük firmaları arasında yer alan Google ve Amazon, bu öğrencilerin en önemli işverenleri arasında bulunuyor. 

Nimbus Projesi nedir?

Nimbus Projesi kapsamında Google ve Amazon, işgalci İsrail rejimine4 ve ordusuna bulut bilişim, makine öğrenmesi konusunda hizmet veriyor ve bunun için de 1,2 milyar dolarlık bir kontrata sahipler. Daha önce bir Google sözcüsü, firmanın Nimbus Projesi'nde "yüksek hassasiyete sahip, gizli, silahlarla ya da askeri istihbarat ile ilgili işleri yüklendiğini" savunmuştu. 

İmza veren öğrenciler arasında Stanford, UC Berkeley, San Francisco Üniversitesi ve San Francisco Eyalet Üniversitesi gibi ABD'nin önde gelen üniversitelerinde eğitim görüyorlar. NOTA, daha önce de Google'ın önünde işten çıkarmaları protesto etmişti. 

Kaynak: Webtekno

HABERE YORUM KAT