![Bilirkişi soruşturmasında 1 tutuklama, 2 adli kontrol](https://www.haksozhaber.net/d/news/191244.jpg)
Bilirkişi soruşturmasında 1 tutuklama, 2 adli kontrol
Halk TV yayınında "bilirkişiyi etkilemeye teşebbüs" ve "kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması" suçları kapsamında gözaltına alınan Suat Toktaş tutuklanırken Barış Pehlivanoğlu ve Kürşad Oğuz adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Halk TV yayınında "bilirkişiyi etkilemeye teşebbüs" ve "kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması" suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Suat Toktaş tutuklanırken Barış Pehlivanoğlu ve Kürşad Oğuz adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan Halk TV yayınında, "bilirkişi ile yapılan telefon görüşmesinin izinsiz kayda alınıp yayımlandığının, ayrıca bilirkişinin isminin hedef gösterilecek şekilde açıklanarak yargılamanın seyrini etkilemeye yönelik sözler sarf edildiğinin" tespit edilmesi üzerine başlatılan soruşturma devam ediyor.
1 TUTUKLAMA, 2 ADLİ KONTROL
Soruşturmada gözaltına alınan şüphelilerin ifadeleri alındı. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, gözaltına alınan Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş’ın tutuklanmasına, diğer şüpheliler Kürşad Oğuz ve Barış Pehlivan'ın ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.
Soruşturma kapsamında daha önce Halk TV haber sunucusu Seda Selek ve Halk TV Sorumlu Haber Müdürü Serhan Asker gözaltına alınmış ve iki isim adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Türk Ceza Kanunu'nun 132. maddesinde haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu düzenleniyor. Buna göre kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası veriliyor. Bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse verilecek ceza bir kat artırılır.
Öte yandan aynı maddenin ikinci fıkrasında "Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile çarptırılır." ifadesi yer alıyor.
Üçüncü fıkrada ise rızasız ifşa suçu düzenleniyor. Buradaki ifade ise şöyle: "Kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın hukuka aykırı olarak alenen ifşa eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı ceza hükmolunur."
TCK'nın 133. maddesi ise kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması suçunu düzenliyor. Buradaki hükümler ise şöyle:
1. fıkra: "Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."
2. fıkra: "Katıldığı aleni olmayan bir söyleşiyi diğer konuşanların rızası olmadan ses alma cihazı ile kayda alan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır."
3. fıkra: "Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaların kaydedilmesi suretiyle elde edilen verileri hukuka aykırı olarak ifşa eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve dört bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur."
HABERE YORUM KAT