Bilgi ve Erdem Topluluğu'nun ilk seminerinin sunumunu Abdurrahman Ateş yaptı
İnönü Üniversitesi Bilgi ve Erdem Topluluğu Prof. Dr. Abdurrahman Ateş sunumuyla Kur’an’dan Dersler adlı programın ilkini, Tahrîm Süresinin ilk ayetiyle başlayarak gerçekleştirdi.
Abdurrahman Ateş sözlerine şöyle başladı:
“Tahrim Suresi içerik olarak baştan sona tam anlamıyla bir aile suresidir. Surenin ele aldığı konular özelde Peygamber (as)genelde de müslümanların hatta insanların yaşayabilecekleri bir aile sorunlarını ortaya koyan ilk ayetlerde bunu anlatan bir suredir. Kuran-ı Kerim tarih bilgisi vermek amacıyla geçmiş toplumlardan söz eden ayetlerde dahil olmak üzere tarih bilgisi vermek amacıyla bunları anlatmaz. Anlatmadığının en önemli göstergesinden bir tanesi de zaman, isim ve mekânın ön plana çıkmamasıdır peygamberlerin isimlerinin haricinde. Burada peygamber üzerinden denmesinin nedeni surenin Ey Peygamber diye başlamış olması ama devamında cümlelerin genelleştirilmesi üzerinden Allahu teala bize bir aile dersi vermiş olacak.”
Abdurrahman Ateş daha sonra sözlerine şöyle devam etti: “Ailelerde hatanın sayısı daha fazla olabilir. Bu hatalardan dolayı pişmanlık ve tövbelerin nasıl olması gerektiğini hatırlatır” diyerek 2 aile tipi örneğinden bahsetti: “Biri peygamber evi diğeri Nuh'un ve Lut'un evi, vahiy indiği halde Müslüman olamayan aile ferdinden, kocaları peygamber kendileri peygamber düşmanı olan bir kadından söz edilir. Sonra Firavun ailesinden, yeryüzünün en despot adamının bir ortamda cenneti hak ettiğini Rabbimizin ilan ettiği bir kadının Müslüman oluşundan söz edilir. Yeryüzündeki en iffetli bir kadının o kimliği bize tanıtılır. İffetin sembolü Meryem üzerinden bize iffet dersi verilmiş olur. Surenin ana konuları bunlardır.” diyerek surenin başlangıcına yönelik şunları söyledi.
“Tahrim Suresinin girişi Ey Peygamber diye başlar. Kuran-ı Kerim de surelerin başlangıçlarını esas alarak yapılan bir kategorize ayrım vardır. Ey insanlar, yeminle ve tespihle başlayan sureler gibi. 3 tane sure Kur-an da Ey Peygamber diye başlar. Bu hitap peygamberedir. Ahzab, Talak ve Tahrim sureleridir. Hitap Peygambere diye başlıyor fakat daha sonra siz diye devam ediyor. Bu Kur-an'ın özel bir üslubudur. Tahrim Suresinde peygamber as yönelik hitaptan sonra peygamber hanımlarının peygamber as üzen, onun sıradışı davranmasına neden olan davranışları söz konusudur. Bu durum yaşanırken peygamber evinde Allah Rasulü hanımlarını boşamamıştır. Hanımlarını boşama sürecine doğru gidiliyor zannedilmiş. Peygamber evli olduğu hanımlarının hiçbirini boşamamıştır. Peygamberin hanımları olmaları hatasız oldukları anlamına gelmez. Tüm zorluklara rağmen peygamber as onları boşama yoluna hiçbir zaman gitmemiştir. Surenin ilk ayeti Allah'ın sana helal kıldığı bir şeyi neden kendine haram kılıyorsun. Kur-anı Kerim'in her kelimesi her metin bağlamında aynı anlamda kullanılmaz. Helal olan bir şeyi peygamberin Allah'a rağmen haram kılma imkânı yoktur. Tahrim Suresinin ilk ayetinde Peygamberimize bu hitabın yapılmış olması onun helal ve haram kılma yetkisini ortadan kaldırma anlamında değildir.” diyerek sözlerine devam etti.
“Allah ve Resulünün helal ve haram kılma yetkisini elbette biliyoruz. Bunun üzerine birçok örnek vardır.” diyerek bir kaçına değindi ve Peygamberin haram kıldığı bir şeylerden bahsetti:
“Nisa suresinde 22. 23. 24.ayetlerde evlenilmesi haram olanlar anlatılır, bir insanın kiminle evlenmesinin yasak olduğu anlatılır. Tüm detaylar Allah Resulü tarafından belirtilmiştir. Resul'ün sözü dikkate alınmadığı takdirde ayet tam manasıyla anlaşılamaz. Kur'an-ı Kerim'in yaşanılır olması peygamberin sözlerini ve pratik hayatta bizim önümüze koymuş olduğu hükümlere bağlıdır. Kuran tek başına bir şey ifade etmez. Eğer etseydi Allah çok iyi Arapça bilen arapçanın dehaları olan Arap toplumuna Kur'an-ı Kerim'i toplu indirir ve bakın okuyun öğrenin derdi ama önlerine bir de onların içinden bir peygamber gönderdi çünkü başka türlü Kur'an'ı Kerimin tam anlaşılması dolayısıyla peygamberin bu anlamda helal ve haram kılmaya etkisi olduğunu bilelim.
Peygamberin teorik anlamda Kur'an-ı Kerim'de iki yerde peygamberin helal ve haram kılma özelliğine vurgu yapılır birisi Araf 157 bir diğeri tövbe 29 ayetlerdir.
Araf 157'de peygamberin özelliği anlatılır."... O peygamber ki güzel ve temiz şeyleri helal kılan peygamber çirkin ve pis şeyleri halan haram kılan peygamber..." şeklinde geçer. Aynı şey tövbe 29'da da anlatılır."... Allah ve resulünün haram kıldığını haram kılmayan ehli kitapla savaşın..."şeklindedir diyerek bir ayetin anlaşılabilmesi için o ayetin nazil olduğu dönemin şartları dikkate alınması” gerektiğini belirtti.
Tahrim Suresinin ilk ayetinin daha iyi anlaşılması için şu hususlara değindi.
“Ayet ve arka planda olan olaylar bize ailede yaşanan iki temel problemi hatırlatır.
1-Çok eşlilik
2-İnsanların tüm zamanlarda hayat standartını yükseltme arzusudur.”
Çıkarımlarını yaparak sözlerine son verdi.
Haber : Gülcan Canpolat - Şilan Sarıkaya
HABERE YORUM KAT