Beyaz Baretlilerin şefi: “Rus hava kuvvetleri için kolay hedefler olmayın!”
Suriye'deki gönüllü arama kurtarma grubu ‘Beyaz Baretlilere liderlik eden Raid al-Salih, Rusya'nın potansiyel savaş suçlarını gerçek zamanlı olarak belgelemek isteyen Ukraynalılara tavsiyelerde bulundu.
Fatih Demir-HAKSÖZ HABER
Suriye'deki Beyaz Baretliler arama kurtarma organizasyonunun şefi Raid el-Salih için Ukrayna'da moloz haline getirilmiş binaların görüntüleri iç karartıcı bir şekilde tanıdık geliyor.
Rus savaş uçakları, 2015'ten bu yana ülkesinde muhaliflerin elindeki bölgeleri bombalayarak, 'teröristlere engel olmak' adı altında okulları, hastaneleri ve diğer sivil altyapıyı yok etti.
Hava harekatı ile Suriye’deki durumu Beşar Esed'in lehine değiştiren Rusya, 10 yıl süren savaşın gidişatına bombardımanlar sonucu büyük bir etkide bulundu.
Al Monitor'a konuşan Salih, "Yedi yıldır biz de Suriye’de bugün Ukrayna'daki arama kurtarma ekiplerinin çektiği sıkıntıları yaşıyoruz" dedi.
Rus ve hükümet uçakları tarafından yoğun nüfusun yaşadığı yerlere yapılan bombalamalar sonucu yüzbinlerce insan yaşamını yitirdi. Suriye’de gönüllü faaliyet gösteren Beyaz Baretliler, sivilleri enkazdan kurtarma görevini üstleniyor.
Suriye savaşının dehşetine ilk elden tanık olan Beyaz Baretliler, BM müfettişlerinin Suriye hükümet güçlerine atfettiği, Nisan 2017'de Han Şeyhun katliamı dahil birçok kimyasal silah dahil bombalama eylemine tanık oldu.
Eski bir elektronik satıcısı olan Beyaz Baretlilerin şefi Salih, "Ukrayna'daki arama kurtarma ekiplerine önerim, kasklarına kamera takmaları" dedi. GoPro kameralarının Rus ihlallerini gerçek zamanlı olarak belgelemek isteyen kurtarma ekipleri için "en önemli kanıtı" kaydetmede fayda sağlayacağını ifade etti.
Rusya, Ukrayna'daki okulları, hastaneleri ve sivil binaları ağır bombardıman ateşine tutarak şimdiden birçok savaş suçu işledi.
Rusya saldırılarını yoğunlaştırırken, Salih kurtarma görevlilerini tek bir yerde toplanmamaları konusunda uyarıyor ve bunun yerine "Rus hava kuvvetleri için kolay hedefler olmamak" için dört ila beş kişilik daha küçük gruplar halinde hareket etmelerini tavsiye ediyor.
Salih ayrıca, Ukraynalı kurtarma görevlilerine iletişim için kısa mesafeli telsizlere bağlı kalmalarını ve hareketlerini izlemek için hacklenebilecek cihazlarda interneti kullanmaktan kaçınmalarını tavsiye etti.
Salih, uçakların birkaç dakika sonra geri dönmeden önce bir hedefi bombaladığı ve olay yerine koşan ilk müdahale ekiplerinin üzerine kasten ikinci bir bomba attığı ‘çift vuruş saldırılarına’ dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Salih, bu tür vahşetlerin Suriye iç savaşının standart bir özelliği haline geldiğini ve tehlikeli bir emsalinin Ukrayna’da da yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. “Uluslararası toplum, Rusya'nın Suriye'de yaptıklarına göz yumdu" diyen Saleh, “Bu yüzden Rusya, Ukrayna'da aynı şeyi yapmaya cesaret etti. Hesap sorulamayacağını biliyordu.” diye ekliyor.
HABERE YORUM KAT