Beşer olan Resullerin, hükümde ortaklıkları var mıdır?
Beşer olan Resuller de, herkes gibi kendilerine vahiy edilenlere mutlak anlamda teslim olmak zorundadırlar.
Abdullhakim Beyazyüz’ün Resuller üzerine yazı dizisinin üçüncüsünü sunuyoruz:
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla. Yüce Allah’a hamd, sevgili Resulüne selam olsun. Geçen yazımızda Resul/Nebi’yi konu edinen yazı serimizin ikincisini yazmıştık. Önceden ifade ettiğimiz gibi, Resulün özelliklerini beşer olmasından kaynaklanan özellikler ve Resul olmasından kaynaklanan özellikler diye ikiye ayırarak izah etmeye çalışıyorduk. Bu serinin üçüncü yazısında ise Resulün beşer olmasından kaynaklanan doğal özelliklerini aktarmaya devam edeceğiz. (Yüce Rabbimizden çabalarımızı kendisine yakınlaşmaya vesile kılmasını niyaz ederiz.)
ğ-)İnsanlar içinden seçilmiş Resuller de, yaratılmış aciz insanlardan oldukları için, yüce Allah’ın mülkte ve hükümranlıkta ortakları değildirler.
Onlar, olağan üstü hiçbir güce sahip olmadıkları gibi, var olmada da, varlıklarını sürdürmede de, Yüce Allah’a mutlak anlamda bağımlı ve muhtaçtırlar. Onlar bu acizlikleri nedeniyle, olağan yolların dışında, hiç kimseye fayda ve zarar vermeye muktedir de değildirler.(Kimsenin gizli durumlarını bilmez, kimsenin gıyabında yaptığı çağrıyı işitmez, farzı muhal işitseler de onlara yardım etmeye güçleri yetmez, kimseyi hidayete ve delalete erdiremez, kimseye Allah’ın helal kıldığını haram, haram kıldığını helal kılamaz, kimsenin en ufak bir günahını bile af affedemez, kimsenin helak veya kurtuluş kararı da onların elinde değildir. Onları üstün kılan tek şey, Allah’ı tanıma ve maksadını anlamada, ona iman etmede, ona itaatte, insanların en başarılıları ve dolayısıyla insanların takva olarak en değerlileri olmalarıdır.