“BÇG Kendi Görevini Kendi İcat Eden Bir Cunta Değildir!”
28 Şubat Davasının tutuklu sanıklarından emekli Tuğgeneral Koralp, Batı Çalışma Grubu'nun emir komuta zinciri dışında faaliyet göstermediğini belirtti.
28 Şubat Davasının tutuklu sanıklarından emekli Tuğgeneral İdris Koralp, "Batı Çalışma Grubu (BÇG) kendi görevini kendi icat eden bir cunta değildir. Emir komuta zinciri dışında faaliyet gösteren bir grup hiç değildir" dedi.
Sanıklar, davanın görüldüğü Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde savunmalarını yapmaya devam ediyor.
İdris Koralp, savunmasında, 28 Şubat döneminde Genelkurmay Başkanlığı'nda İç Güvenlik Harekat Dairesi'nde albay rütbesiyle çalıştığını belirterek, İç Güvenlik Harekat Dairesi'nde o dönem yoğun faaliyet gösteren “bölücü terör örgütü”ne karşı alınacak önlemlerin tasarlandığını anlattı.
Söz konusu dairenin, Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) tehdit olarak kabul ettiği durumlara ve olaylara karşı çalışmalar yaptığını belirten Koralp, MGK'da gündemi Cumhurbaşkanının belirlediğini, Genelkurmay Başkanı ve Başbakanın ise önerilerde bulunduğunu söyledi.
İç Güvenlik Harekat Dairesi olarak görev verilmeden hiçbir şey yapamayacaklarını ifade eden Koralp, "BÇG kendi görevini kendi icat eden bir cunta değildir. Emir komuta zinciri dışında faaliyet gösteren bir grup hiç değildir. Tüm amirlerimiz hazırlanan evraklardan haberdardı. Bizim işleri, emir komuta zinciri dışında, cunta olarak yaptığımız iddiası çok yanlış ve garip" dedi.
"Emirleri yapmaya mecburuz"
İrticayı tehdit olarak İç Güvenlik Harekat Dairesi'nin değil MGK'nın belirlediğini dile getiren Koralp, "Eğer MGK ırkçılığa dayalı etnik milliyetçiliği tehdit olarak kabul etseydi, biz ona karşı tedbir almayı planlayacaktık. İrtica neden tehdit olarak alınmıştır, bunu tartışmak bizim görevimiz değil" diye konuştu.
Koralp, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ceza sorumluluğu bu kadar tesadüfi şartlara mı bağlıdır, zamanın bir diliminde bir yerde çalışmış olmak mı suç? Suçlu olmak için irademizin, tercih hakkımızın olması gerekmez miydi? Kaldı ki emirle iş yapan birinin, iradesinden, maksadından nasıl bahsedebiliriz?
Biz askeriz ve BÇG'de çalıştık. Bugün Genelkurmay Başkanlığında bu kurulun çalışmasına karar verilsin yine çalışmak zorundayız. Biz memuruz ve bize verilen emirleri yapmaya mecburuz. Türkiye üzerinde bizim muhatap olduğumuz emirlerden daha etkin, hayati bir emir bulamazsınız."
"Demirel dinlensin" talebi
BÇG için ayrı bir ofis düzenlemesi yapılmadığını, özel bir telefon ağı kurulmadığını iddia eden Koralp, BÇG'nin bir karargah mekanizması olmadığını, hiçbir evrakta paraf veya imzalarının bulunmadığını savundu.
Öte yandan duruşmada söz alan, sanık emekli Korgeneral Vural Avar'ın avukatı Ümit Kara, 28 Şubat sürecinde yapılanların yasal olduğunu, ilgili makamların bilgisinin bulunduğunu savunarak, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de gerekirse görüntülü ve sesli sistemle dinlenmesi talebinde bulundu.
HABERE YORUM KAT