Batman’da Sosyal Medya Konuşuldu
Özgür-Der Batman şubesinde gerçekleştirilen “Bir İmkan ve İmtihan Aracı Olarak Sosyal Medya” konulu sunum Osman Sevim tarafından yapıldı.
M. Tahir Sevim / HaksözHaber
Özgür-Der Batman şubesinin bu yılki alternatif eğitim seminerleri kapsamında gerçekleştirilen külliye binasında “Bir İmkan ve İmtihan Aracı Olarak Sosyal Medya” konulu sunum Osman Sevim tarafından yapıldı. Konuşmasının başında yaptığı sosyal medya tanımıyla konuyu ele alan Osman Sevim: “Yüksek erişilebilir iletişim araçları ve platformlar üzerinden oluşturulan sosyal etkileşim ve paylaşım ortamlarına sosyal medya denir. Medyanın sosyalleşmesi yani içeriğin bireyler tarafından oluşturulduğu, onların duygu ve düşüncelerini, gözlemlerini, tecrübelerini aktarmak ve birbirleriyle iletişim halinde bulunmak için kullandıkları online (hat üzerinde) alanlar olarak tanımlayabiliriz.” şeklinde bir çerçeve çizerek, sosyal medya araçları olan facebook, twitter, wikipedia, youtube, blogger vb. hakkında teknik bazı bilgiler verdi. Sunumun devamında sosyal medyayı bir imkan kılan faktörleri ele aldı:”Sosyal olaylara anlık tavır geliştirme mağduriyetlerin gündem kılınması ile ilgili mücadelede etkili bir fırsat, şahitlik sorumluluğunu dijital çağda imkana dönüştürme, sosyal iletişime olanak verme gibi faktörlerle sosyal medyanın etkili bir iletişim aracı olarak istifade edilebileceğini” vurguladı. Konuyla ilgili olarak ilginç istatistiksel verileri de dikkate sunan konuşmacının aktardığı bazı bilgiler: ”Facebook, 1 milyar nüfusla dünyanın en büyük 3. Ülkesi konumuna geçmiştir. Her gün googleden yapılan aramaların %20 si daha önce hiç aranmamış konular üzerinde yapılmaktadır. Sosyal medya aktiviteleri internetin 1 numaralı aktivitesi haline gelmiştir. Son yıllarda her 5 çiftten biri internet üzerinden tanışmıştır. Her 5 boşanmadan biri facebook sebebiyle gerçekleşmektedir. Ebeveynlerin %69 ‘u facebookta çocuklarıyla arkadaş. Eğer wikipedia kitap olsaydı 2.25 milyon sayfa olurdu. Twitterdaki insanların %53 ü twitlerinde ürün öneriyor. Tüketicilerin % 90 ‘ı emsallerinin önerilerini önemsiyor sadece % 12’si reklamlara güveniyor. Mısır’da bebeklere, Twitter ve Facebook isimleri resmi olarak verildiği bilinmektedir.”
Sosyal medyanın ilişkili olduğu kitle iletişim araçlarına duyulan korku, kuşku ve önyargıların yerel ve küresel nedenlerini tarihsel, psikolojik, sosyal, siyasi ve ilmi olarak ele alan Sevim, ardından imtihan alanı olarak konunun çerçevesini çizdi. İmtihan olarak özellikle algı yönetimi, mahremiyetin ifşası, dijital bağımlılık, karşı cinsle ölçüsüz iletişim/paylaşım ortamı gibi saiklerle sosyal medyanın bizler için zorlu bir imtihan alanı oluşturduğunu belirtti.
Osman Sevim seminerin sonunda yaptığı önerilerle konuşmasını bitirdikten sonra gelen katkı ve sorularla oturumu tamamladı.
HABERE YORUM KAT