Batının umurunda olan ‘insan’ değil!
İnsanlığın ve dünyanın sonu temalı “İklim Kriziyle Mücadele” söyleminin altında insanlık yararına bir durum olmadığı görülüyor!
HAKSÖZ HABER
İnsanın yaşam alanı dünyayı, karbon emisyonları ve sanayileriyle kirleten, iklim krizi oluştuğunu ve bunun önüne geçilmesi için yapılması gerekenleri sıralayan Batı dünyası her zamanki gibi insanlık adına utanç verici kararlar ve eylemlerde bulunmaya devam ediyor.
Mısır’daki darbeci Sisi rejimine karşı kınama mesajı dahi yayınlamaktan kaçınan, Mısır zindanlarında ölüme ve işkenceye terk edilen insanları anmaktan uzak duran ‘Batı uygarlığı’, “dünyayı kurtarmak” için iklim krizi ile mücadele etmeye devam ederken 'İklim Krizinin Konferansı'na ev sahipliği yapması için Mısır'ı onurlandırıyor.
Mısır’da 2011’deki devrim sonrası tutuklanan siyasi Ala Abdülfettah rejim hapishanesinde açlık grevi yapmaya devam ederken, kız kardeşi yoluyla gönderdiği mektupta Mısır’a verilen İklim Krizi Konferansına ev sahipliği ‘onurunu’ eleştirdi.
Mısır'da gerçekleşen Cop27 BM iklim zirvesindeki ironiye dikkat çeken Abdülfettah, “Ev sahibi olacak tüm ülkeler arasından protestoları yasaklayan ve herkesi hapse gönderen birini seçtiler. Bu da bana dünyanın bu konuyu nasıl ele aldığını gösteriyor. İklim için ortak bir çözüm bulmakla ilgilenmiyorlar” dedi.
İnsan hakları örgütleri, Abdülfettah'ın davasının Mısır’da düzenlenen iklim konferansı ile turnusol kağıdına tabi tutulduğunu düşünüyorlar. Ülkedeki insan hakları ihlalleri görmezden gelirken iklimden bahseden ülkelerin tavırlarının anormal olduğunu belirten insan hakları örgütleri, Mısır’da meşru olmayan bir hükümetin desteklenmesi olarak gördükleri bu zirvenin büyük bir ayıp olduğunu beyan etti.
Abdülfettah'ın geçen yıl yayınlanan makalelerinin bir kitabının önsözünü yazan yazar ve aktivist Naomi Klein, “On yıl önce, yeni nesil Mısırlı eylemciler Tahrir Meydanı'na çıkıp bir tiranı devirirken dünya neşelendi. Fakat çok geçmeden diktatörlüğün vahşeti bir kez daha üzerlerine çöktü ve bu ayaklanmaya öncülük eden cesur gençlerin çoğu öldürüldü, işkence gördü veya hapishane hücrelerinde kayboldu. Bunların arasında kendi kuşağının parlak yazarı, teorisyeni ve ilham kaynağı Ala Abdülfettah da var.” dedi.
Uluslararası iklim hareketini savunanların Mısır hapishanelerinde neler olduğuna dikkat etmeye başlaması gerekirken, insanlığa karşı işlenen suçlar yaşanmıyormuş gibi yapmaktan da vazgeçmeleri gerektiği görülüyor.
HABERE YORUM KAT