Batının Mursi'ye Verilen Cezaya Tepkisizliği
Mısır'ın meşru yollarla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Mursi'nin 20 yıl hapse mahkum edilmesine herhangi bir Batı ülkesinden tepki gelmemesi dikkati çekiyor.
Mısır'da 14 sanığın yargılandığı, kamuoyunda "İttihadiyye olayları" olarak bilinen davada, "şiddete teşvik" suçlamasıyla yargılanan askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 20 yıl hapse mahkum edilmesine şu ana kadar herhangi bir Batı ülkesinden tepki gelmemesi dikkati çekiyor.
Fransa Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, söz konusu kararın Fransa'nın değerleriyle örtüşüp örtüşmediği yönündeki soru üzerine, "Bizim pozisyonumuz bellidir. Uluslararası normlara ve Mısır Anayasasına uygun, kişilerin kendi haklarını savunma özgürlüğüne saygı duyan, bağımsız bir yargı sürecinin önemini hatırlatıyoruz" yorumunda bulundu.
Yetkililer, kararın Fransa-Mısır ilişkilerini ne yönde etkileyeceği sorusuna ise şu cevabı verdi:
"Mısır, Fransa'nın önemli bir ortağıdır. Mısır, Ortadoğu'da barışın ve huzurun sağlanmasında önemli bir role sahiptir. Biz Fransa olarak, Mısır Anayasası ve Mısır'ın uluslararası taahhütleriyle bağdaşan, özgürlükleri garanti altına alan Mısır'daki geçiş sürecini destekliyoruz."
ABD, cezalardan kaygı duyulduğu yorumuyla yetindi
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ülkesinin bu cezalardan kaygı duyduğunu ifade ederek, "Siyasi bağlantılarına bakılmaksızın tüm Mısırlıların, yargı sürecindeki tüm haklarına saygı gösterilmesi dahil, kanunlar önünde eşit ve adil muamele hakkı var. Diğer sanıklar gibi Mursi’ye de yargı sürecindeki temel hakları verilmeli. ABD, siyasi tutuklama ve gözaltılara güçlü biçimde karşı durmaya devam ediyor" diye konuştu. Earnest, kısa sürede yayınlanacak mahkemenin gerekçeli kararını görmeden daha ayrıntılı yorumda bulunmayacağını da kaydetti.
Avrupa değerleri yerine reel politik hassasiyeti
Dünya genelinde bilhassa yakın ilişkiler kurduğu hükümetleri meşru standartları karşılamadığı gerekçesiyle yoğun biçimde eleştiren Avrupa kurumları da konuya sessiz kaldı.
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin sözcüsü Catherine Ray, Mursi'nin 20 yıl hapis cezasına çarptırılmasını sadece "not ettikleri" şeklinde değerlendirirken, "Mısır hükümetiyle güçlü ve sabit ilişkilerin süreceğini" kaydetti.
En net tepki Türkiye'den
Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 20 yıl hapis cezasına çarptırılmasına en sert tepki Türkiye'den geldi.
Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin açıklamasında, "askeri müdahalenin ardından Mısır halkının belli bir kesimine yönelik yürütülen uluslararası standartlardan uzak keyfi yargılamaların, Mursi hakkında verilen yargı kararının objektifliğine dair şüpheleri derinleştirdiği ve Mısır’da demokrasinin geleceğine ilişkin endişeleri pekiştirdiğini" bildirdi.
Mursi'nin diğer sanıklarla birlikte yargılandığı davada 20 yıl hapis cezasına çarptırılmasının esefle karşılandığı vurgulanan açıklamada, "Mısır halkının gerçek bir demokrasiye ve hukuk devletine yönelik meşru taleplerinin karşılanması hususundaki samimi çağrılarımız geçerliliğini korumaktadır" ifadesi kullanıldı.
İnsan hakları kuruluşlarından çağrı
Uluslararası Af Örgütü, Mursi'nin 20 yıl hapis cezasına çarptırılmasının "adalet komedisi" olduğunu, seçilmiş Cumhurbaşkanı'nın ya yeniden adil şekilde yargılanması ya da serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de Mursi'ye verilen 20 yıl hapis cezasını "adaletsizlik" olarak nitelendirdi.
Mısır tepkileri eleştirdi
Öte yandan cuntacı Mısır yönetimi, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin "İttihadiyye olayları" olarak bilinen davada 20 yıl hapse mahkum edilmesiyle ilgili tepkileri kınadı.
Cumhurbaşkanlığına bağlı Enformasyon Genel Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Bazı ülkelerin ve resmi olmayan kuruluşların tepkileri, içişlerine müdahale ve Mısır yargısının verdiği hükümlere saygı göstermeme anlamına gelmektedir" denildi.
HABERE YORUM KAT