Batı'da tartışılabiliyor Türkiye’de konusunu bile açamazsın!
Toplu taşımada kadınlara özel araçların oluşturulması tüm dünyanın gündeminde!
HAKSÖZ HABER
Toplu taşımada kadın ve erkeklerin ayrı olduğu sistemlerin oluşturulması bir zamandır epey gündemde. Batılı ülkelerin bazılarında ve uygulanan “kadına özel taşıma” Türkiye’de de denenmeye çalışıldı.
Son olarak ise İskoçya toplu taşımada kadınlara özel vagon kararını tartışıyor. Yakın gelecekte toplu taşıma İskoçya’da devletleştirilecek. BBC’nin aktardığına göre bu durumundan faydalanan İskoçya özerk yönetiminin yeni ulaştırma bakanı Jenny Gilruth geçen hafta, Nisan ayında toplu taşımada güvenlik tartışmasını başlattı.
İskoçya Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada Gilruth, kendisinin de kişisel olarak trenlerde kendisini tehlikede hissettiğini söyledi.
Eski bir öğretmen olan bakan Gilruth, Fife bölgesine giden son trene binmemeye özel gayret gösterdiğini çünkü vagonların "bir sürü boş yer olmasına rağmen yanınıza sıkışarak oturan sarhoş adamlarla dolu olduğunu" söyledi.
Gilruth "Trenlerimizin kadınların güven içinde seyahat edeceği yerler olmasını istiyorum. Hükümet olarak kamu taşımacılığı sistemimizde kadınların nerelerde güvensiz hissettiğini belirlememiz ve bu duruma nasıl çare bulacağımızı bulmamız gerekiyor" diye konuştu.
Başka kadınlar da benzer açıklamalar yapıyor. Anlaşılan o ki İskoçya’da kadınlar özel vagon uygulamasına sıcak bakıyor. Youtube içerik üreticisi Luna Martin toplu taşımada güvenliğin artması için kadınlara özel vagonların bir seçenek sunabileceğini söyledi. Martin "Kırsal bir bölgede yaşıyorum ve yaşadığım yere giden az sayıda tren var. Birkaç kez laf atan futbol taraftarları gruplarıyla birlikte seyahat ettim." diyor:
"Her zaman telefonum elimde birini arıyorum, diğer elimde anahtarlarımı tutuyorum. Sanırım bu, birçok kadının bu tür durumlarda yapmayı öğrenmiş olduğu bir şey. Bize çok genç yaştan itibaren bu tür davranışları normal karşılamamız gerektiği öğretiliyor."
Netice olarak İskoçya toplumu bu uygulamayı tartışabiliyor. Bazı Balkan ülkelerinde de otobüsler benzer uygulamalar var. “Pembe otobüsler” kadınlara özel olarak seyahat ediyor. Türkiye’de ise durum bunlardan oldukça farklı!
2017 senesinde Bursa Belediyesi tarafından başlatılan “pembe vagon” uygulaması kendisini “kadın örgütleri” olarak tanımlayan STK’ların yoğun çabasıyla kaldırıldı. CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun da işin başını çektiği ekip kadınlara özel vagon uygulamasının ayrımcılık olduğunu ileri sürdü ve belediye bu uygulamayı iptal etmek zorunda kaldı!
Kadınlara yönelik taciz vakaları toplu taşıma araçlarından sık yaşanıyor. Uzun vadede olmasa da kısa vadede özel taşıma sistemlerinin oluşması kadınların bir nebze rahat etmesi için kullanışlı olabilir. Her şeyden önce tüm bunları konuşabilmek gerekiyor. Ancak Türkiye’de “kadın örgütleri” ideolojik olarak durdukları yer gereği kadınların sorunlarını siyasi argümana çeviriyorlar! Hiçbir şeyi konuşmak mümkün olmuyor böylelikle…
HABERE YORUM KAT