Batı'da Laiklik Uygulaması
Batı'da, ABD ile İngiltere'de laiklik anlayış ve uygulamasının, Fransa'ya göre daha farklı, daha yumuşak ve din özgürlüğüne yönelik olduğu biliniyor. Bütünüyle Batı'da laiklik anlayışındaki yeni değişme ve gelişmeleri bir başka yazıda ele alacağım. Burada iki örnek vermek istiyorum; maksadım, eğer Anayasa'da değişiklik yapılacaksa bu anlayışın göz önüne alınması ve laiklikte de batılılaşmanın ihmal edilmemesidir. Batı'nın, bizim için kabul edilemez olan her şeyini alıp da sıra "din özgürlüğünü garanti eden laiklik" anlayışına gelince yan çizmenin ne manası var?
Birinci örnek:
New York Times gazetesi Fransa'daki eğitim sistemini, özellikle de Müslüman okulu bulunmadığı için Katolik okullarına gitmeyi tercih eden Müslümanları konu aldı.
Fransa'da yaşayan yaklaşık 5 milyon Müslüman için 2004 yılında okullarda dini sembollerin yasaklanmasından sonra Katolik okulları yeni bir anlam ifade etmeye başladı. Amerikan New York Times gazetesi sadece bir tek Müslüman okulunun bulunduğu Fransa'da Müslümanların çocuklarını devlet okulları yerine Katolik okullara yolladığını yazdı.
Gazeteye konuşan Müslüman gençler, "Devlet okullarında başımızı örtmemize, Ramazan'da ibadet etmemize izin yok. Ancak Katolik okullarında bize izin veriliyor" diye konuştu. Fransa'da yaşayan yaklaşık 300 bin Türk de bulunuyor. Ülkenin en iyi 20 okulundan 15'inin Katolik okulu olması nedeniyle de Müslümanlar bu okulları tercih ediyor. Gazeteye konuşan 14 yaşındaki Nadya Ulane, "Burada inancımıza saygı var. O yüzden bu okullara gitmeyi tercih ediyoruz" dedi.
Hemen hatırlatalım: Fransa'da üniversiteye girme fırsatında eşitlik vardır, Katolik okullarından mezun olan öğrencilerin puanları kesilmez.
İkinci örnek:
(Taraf - 26.09.2008). Londra Olimpiyatları'nın yapılacağı İngiltere'nin başkenti Londra'da hazırlıklar sürüyor. Özellikle Olimpiyat Köyü'nün inşaatı ile yakından ilgilenen yetkililer burada her şeyin kusursuz olması için çaba harcıyor öyle ki ufak gibi görünen hususlara bile eğiliyorlar. Olimpiyat Düzenleme Kurulu, (ODA) tuvaletlerdeki klozetlerin kıbleye dönük olmayacak şekilde yerleştirilmesini kararlaştırdı. Böylece Müslüman sporcular ve yetkililer, gönül rahatlığıyla tuvaleti ziyaret edebilecek. Kurul, 2012 Londra Oyunları'nın en geniş içeriği barındırması için ince detayları düşünmekten geri kalmıyor. Yine bu yaklaşımdan hareketle, İslam dinine inanan ziyaretçiler için ibadet noktaları belirlenirken bunların hemen yakınında abdest alma ve yıkanma bölümleri olacak. Böylece inaçlı konuklar zamandan tasarruf edecek.
Bu arada Müslümanlar'ın rahatı için yapılan bu çalışma ilk değil. İngiliz vatandaşlarının ödediği vergiler ile toplanan fon sayesinde geçen yıl Londra'daki Brixton Hapishanesi'nde benzer bir uygulamaya gidilmişti. Mahkumların baskıları sonucu hükümetin onayı da alınarak bir tadilata girişilmiş ve tuvaletlerin yönü 90 derece değiştirilmişti. Olimpiyat Parkı'nın engelli vatandaşlar için de ulaşılabilir olması için gerekli düzenlemeleri yapan Kurul, 2012 Londra'nın bütün kültürlere saygı duyan ve onları ağırlayan bir misyonu olduğuna inanıyor.
YENİ ŞAFAK
YAZIYA YORUM KAT