Batı Basınında Somali Fobisi
Amerikan kamuoyu IŞİD’e karşı girilen sürecin yeni kaosların habercisi olmasından ve bir kere daha Somali tecrübesi ile yüz yüze gelmekten korkuyor.
ABD Başkanı'nın 'Somali stratejisi'yle IŞİD'e savaş açmasına ateş püsküren Batı basını çekincelerini şöyle sıraladı: “Havadan saldırı yetmez. Sadece terörist öldürmekle olmuyor. Stratejinin eksik parçası Irak ve Suriye'de yeni devlet inşasını öngörememesi. Ortadoğu'da hezimete uğradığımız yeni Somaliler kapıda.”
ABD Başkanı Barack Obama'nın, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele planında Somali ve Yemen stratejisini örnek aldığını açıklaması, Amerikan basınında bile vizyonsuzluk olarak nitelendirildi. Somali'de 1991'de Amerikan yanlısı Devlet Başkanı Muhammed Siad Barre'nin düşürülmesinden sonra ABD'nin müdahalesi sonucu ülkenin 20 yıldır korsanlığın, açlık ve terörün pençesinde can çekiştiğini ve başarısız bir devlet haline geldiğini hatırlatan medya organları, 'Obama'nın IŞİD stratejisi Irak ve Suriye'de yeni Somaliler üretebilir' uyarısında bulundu. Washington Post'un başyazısında 'eksik parça' başlığıyla, Obama'nın stratejisinin sadece havadan vurmaya dayanamayacağı belirtildi.
BAŞARISIZ BİR ÖRNEK!
Sadece teröristlerin öldürülmesinin sonuç yaratmayacağı, hem Irak hem Suriye'de polis, yargı, eğitim ve iş dünyası alanlarında kurumların inşa edilmesine yardım etmek gerektiğine dikkat çekilen yazıda, böylelikle ABD'nin çekilmesinden sonra teröristlerin tekrar ortaya çıkmasının önüne geçilebileceği kaydedildi.
Yazıda, 'Sürdürülebilir, uzun vadeli bir taahhüt, işgal ve geri çekilme kısır döngüsünden çok daha iyi meyve verir' ifadesi kullanıldı. Obama'nın IŞİD stratejisine örnek olarak Yemen ve Somali'deki terörle mücadele çabalarını göstermesi eleştirilen yazıda, Somali'nin tüm çabalara rağmen başarısız bir devlet olduğu, Yemen'in de iyi bir ilerleme sağladığının söylenemeyeceğine işaret edildi.
FARKLI ÖLÇEKTE ÇABA
Yazıda, bu ülkelerin durumunda kayda değer değişiklik olmazsa ABD'nin oralarda sonsuza kadar kalıp, hava saldırıları düzenleyecek olduğu tahmininde bulunularak, bu tür bir politikanın sürdürülebilir olmadığına işaret edildi. Los Angeles Times gazetesinin baş yazısı da IŞİD startejisini mercek altına aldı. Yazıda Obama'nın açıkladığı plan desteklenerek, 'Başkan, IŞİD'i durdurmak konusunda ortak küresel çıkarlar olduğu noktasında haklı' ifadesine yer verildi.
Obama'ya yakın New York Times gazetesindeki analizde ise Obama'nın görevindeki son yıllarında IŞİD ile uzun bir savaşa katılarak küresel önceliklerini yeniden belirlediği ifade edildi. Yazıda, IŞİD'in gücünü kırmanın veya tamamen tahrip etmenin farklı bir ölçekte çaba gerektirdiği belirtildi.
HÂLÂ CAN ÇEKİŞİYOR
Somali'de 1991'de ABD yanlısı Devlet Başkanı Muhammed Siad Barre'nin düşürülmesinden sonra ülke yıllarca süren bir anarşiye teslim oldu. 3 Aralık 1992 tarihinde kabul edilen 794 no'lu BM Güvenlik Konseyi kararı, ABD'nin yönettiği BM Barış Gücü (UNITAF) öncülüğünde bir işgale dönüştü. 20 yıldır korsanlığa, açlık ve teröre mahkum edilen Somali, itildiği darboğazdan çıkabilmiş değil. Türkiye'nin özel ilgisiyle ayağa kalkmaya çalışan ülkede kuraklık ve siyasi karışıklıklar sebebiyle bir milyondan fazla insan acil gıda yardımına muhtaç.
İSTEKSİZ SAVAŞÇI!
Washington Post gazetesindeki bir yazıda, ABD Başkanı Barack Obama'nın, IŞİD'le mücadele kararının başkanlığı ve ABD'nin liderliğine yönelik içeride ve dışarıda başlayan şüpheleri giderme açısından bir şans olduğu belirtildi. Bush'un güvenlik danışmanı Stephen Hadley'in Obama'nın 'gönülsüz savaşçı' duruşunun bu kez ona yardım edebileceği, ABD'nin tek başına bir haçlı seferine girmediği' yorumu yapıldı.
ENGEL EMPERYALİZM TARİHİ
IŞİD stratejisini değerlendiren American Time dergisi köşe yazarlarından Joe Klein, Obama'nın planının başarıya ulaşmasındaki en büyük engelin bölgedeki emperyalizm tarihi olduğunu yazdı. 'Bush'un Irak'ı aptalca işgali ve buna ilaveten cihat yanlılarının birbirleriyle iletişiminin artması, şimdi Suriye ve Irak arasındaki sınırın erimesi gibi, 98 yıl önce Ortadoğu'da Batılıların yarattığı gerçek dışı ülkelerin ve çizdiği düz hat sınırların erimesi ihtimalini ortaya çıkarabilir. Bu Başkan'ın planı açısından en kritik problem' dedi.
HABERE YORUM KAT