1. HABERLER

  2. HABER

  3. Başörtüsü Yargıda da Serbest
Başörtüsü Yargıda da Serbest

Başörtüsü Yargıda da Serbest

Demokratikleşme Paketi'nin başörtülülerin savcı ve hakim olmasının da önünü açtığı ortaya çıktı.

10 Ekim 2013 Perşembe 09:07A+A-

KAZIM CANLAN | YENİ ŞAFAK

Kamuda başörtüsü serbestliğini sağlayan yönetmelik değişikliğinin savcı ve hakimlere geçmişte olduğu gibi şimdi de başörtüsü yasağı getirmediği ortaya çıktı. AK Parti iktidarının demokratikleşme paketiyle birlikte 7 Ekim 2013 tarihinde gerçekleştirdiği yeni yönetmelik değişikliği, hakim ve savcılara başörtüsü yasağı getirmedi. Tam aksine, yeni yönetmelik savcı ve hakimlerin başı örtülü olarak görev yapabileceklerinin de önünü açtı. Çünkü, yeni yönetmeliğin atıfta bulunduğu Adalet Bakanlığı ve HSYK yönetmelikleri her hangi bir yasak içermiyor.

YASAL DAYANAK YOK

Kamuda başörtüsünü serbest kılan yönetmelik değişikliğinde mevcut 1982 tarihli yönetmelikteki 'başın açık olmasını' şart koşan maddeler çıkartılarak 'kamuda başörtüsü' serbestliği sağlandı. Bu düzenlemede; asker, polis ile savcı ve hakimler hariç tutularak, bağlı oldukları kurumların kılık-kıyafet yönetmeliklerine bunların tabi olacakları bildirildi. Bu hususun yeni yönetmelikle yer almasıyla birlikte kamuoyunda, tıpkı başörtülü asker ve polis olamayacağı gibi hakim ve savcılarında olamayacağı konusunda bir kanaat oluştu. Ancak bu kanaatin doğru olmadığı ortaya çıktı. Yeni yönetmelik savcı ve hakimlerin başlarının açık olmasını zorunlu kılmadığı gibi bunların kendilerini ilgilendiren Adalet Bakanlığı ve HSYK'da da bunu zorunlu kılan yasal dayanaklar bulunmuyor.

YASAK HÜKÜM ZATEN KALKTI

1998'den bu yana yürürlükte olan Adalet Bakanlığı'nın 11. maddeden oluşan hakim ve savcıların resmi kıyafet yönetmeliğinin de yasak getirmediği bildirildi. 29 Mart 1998 tarihli resmi gazetede yayınlanan 23291 sayılı Adalet Bakanlığı genelgesinin hakim ve savcıların kıyafetlerine ilişkin düzenleme bölümünde böyle bir yasak söz konusu değil. Söz konusu yönetmeliğin Cübbenin Altına Giyilecek Kıyafet bölümüyle ilgili 7.maddesi'nde 'Bu Yönetmelikte yazılı cübbeler, 'Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğ'in' 5'inci maddesinde belirtilen kıyafetin üzerine giyilir.' denilerek 1982 tarihli kılık kıyafet yönetmeliğine işarette bulunuluyor. Ancak bu yönetmelik 7 Ekim 2013 tarihinde resmi gazede de yayınlanan yeni haliyle, kadınlar için başın açık olma zorunluluğunu ortadan kaldırdı. Yani, 5 maddede kadınlar için yer alan yasak hükmü kalktı.

HSYK'NIN DA KISITLAMASI YOK

Kısaca, başörtüsü yasağını kaldıran yeni yönetmelik, savcı ve hakimler için adres olarak kendi kurumlarını gösterdi. Bu kurumlardan biri olan Adalet Bakanlığı'nın 1998 tarihli yönetmeliğinde cübbe altına giyilecek giysinin özelliği konusunda 1982 tarihli yönetmeliğin baz alınması isteniliyor. Bu yönetmeliğinde değişmiş olması ve artık 2013 yılına ait yönetmeliğin geçerli olacak olmasından ötürü kadın hakim ve savcılarında istedikleri taktirde başları kapalı görev yapabileceklerinin önünü kapatmıyor. Sadece Adalet Bakanlığı yönetmelikleri değil, hakim ve savcıların tayin ve terfilerini belirleyen HSYK'nında başörtüsünü yasaklayan her hangi bir hukuki düzenlemesinin bulunmadığı ortaya çıktı. Yine hakim ve savcıların tabi olduğu 2802 sayılı hakim ve savcılar kanununda da bu mesleği yapan kadınlar için yasak getirici bir madde bulunmuyor.

Düzenlemelerin hiç biri yasak getirmiyor

- 2802 sayılı hakim ve savcılar kanununda her hangi bir başörtüsü yasağı yada başı açıklık zorunluluğuna rastlanmadı.

- HSYK yönetmeliklerinde başı açıklık zorunluluğu yok.

- Adalet Bakanlığı'nın kılık ve kıyafeti düzenleyen 29 Mart 1998 tarihli genelgesi başta olmak üzere diğer genelgelerinde de böyle bir yasak yer almıyor.

- 7 Ekim 2013 tarihli yeni kılık-kıyafet yönetmeliği de 'üniformalı olan asker, polis, savcı ve hakimler kendi kurumların uygulamalarına tabidir' şeklindeki düzenlemesi de bir yasak getirmedi.

- 657 sayılı devlet memurları yasasında da hakim ve savcılara ilişkin başı kapalılıkla alakalı bir husus bulunmuyor.

 

HABERE YORUM KAT