Başörtülüler de “Diplomat” Olabilecek
Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, başörtülü adayların da diplomat olmak için başvuruda bulunabileceğini açıkladı
‘Demokratikleşme Paketi’ ile memurlar için başörtüsü serbestisi getirilmesi Hariciye’yi de etkiledi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, başörtülü adayların da diplomat olmak için başvuruda bulunabileceğini söyledi.
30 Eylül’de açıklanan ‘Demokratikleşme Paketi’ çerçevesinde kamuda başörtüsü yasağının kaldırılması birçok bakanlık gibi Dışişleri Bakanlığı’nda da yürürlüğe giriyor. Bundan sonra başörtülüler de diplomat olmak için başvuru yapabilecek. Mevcut bakanlık mensuplarından isteyenler de başörtüsü takabilecek.
Zaman Gazetesi'nde yer alan habere göre, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, "Başörtülü memur adayları Bakanlığımıza başvuruda bulunabilir." dedi.
Koru sözlerine “Bakanlığımızda memur alımlarında ilgili kanun ve yönetmeliklerde yer alan esaslar dışında herhangi bir farklı uygulama bulunmamaktadır. Dolayısıyla başörtülü memur adayları diğer kurumlar yanında bakanlığımıza da başvuruda bulunabilmektedir.” şeklinde devam etti. Uygulamanın geçtiğimiz aylarda gerçekleşen başvurulardan itibaren hayata geçirildiğini açıkladı. Hükümetin bakanlık dışından atamalarda başörtülü büyükelçi tercih edip etmeyeceği konusunda ise yetkililer “Mevzuata aykırı bir durum yok. Bu, hükümetin takdiri. Biz bu konuda yorum yapamayız.” açıklamasında bulunuyor.
Diplomatik çevrelerden alınan değerlendirmelere göre, mevcut kariyer memurlarından başörtüsü takmak isteyen personel şu aşamada gündeme gelmedi. Kariyer memurları meslekte ilerlemeleri durumunda büyükelçi olabiliyor. Kulislerde başörtülü diplomatın yeni başvurularda gündeme gelebileceği yorumları yapılıyor. Bu durumda başörtülü bir büyükelçinin göreve gelmesi için yaklaşık 20 yıllık bir süreç gerekecek. Ancak dışarıdan atama olması durumunda daha erken bir zamanda da başörtülü büyükelçi olması mümkün.
HABERE YORUM KAT