Başörtülü Gazetecilere “Basın Kartı” Yasağı Devam Ediyor
Basın Kartı için başı açık fotoğraf koşulu getiren 23. madde mağdurları her geçen gün artarken meslek örgütleri de başörtülü görev yapan gazetecilerin kapalı fotoğrafla Basın Kartı alması gerektiğine işaret ediyorlar.
28 Şubat döneminden kalma olan ve başörtülü gazetecilere Sarı Basın Kartı verilmesine engel teşkil eden Basın Kartı Yönetmeliği'nin 23. maddesinin değiştirilmesi isteniyor. Basın Kartı için başı açık fotoğraf koşulu getiren 23. madde mağdurları her geçen gün artarken meslek örgütleri de başörtülü görev yapan gazetecilerin kapalı fotoğrafla Basın Kartı alması gerektiğine işaret ediyorlar.
Başörtülü oldukları gerekçesi ile Sarı Basın Kartı alamayan gazetecilerin isyanı medya örgütlerini harekete geçirdi. Başbakanlığa bağlı Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından verilen Sarı Basın kartlarında 28 Şubat döneminden kalma örtü yasağının hâlâ uygulanıyor olmasına tepki gösteren basın meslek örgütleri, Basın Kartı Yönetmeliği'nin 23. maddesinde acilen değişiklik yapılması çağrısında bulundu. Gazetecilere kılık kıyafet dayatmasının dünyanın hiçbir yerinde kabul edilebilir bir durum olmadığı vurgulanırken, onur kırıcı ve ayrımcı yönetmeliğin yeniden düzenlenmesi talep edildi.
SAÇMA SAPAN BİR GENELGE
Medya Etik Konseyi Başkanı Halit Esendir, basın mensuplarına Sarı Basın Kartı verilmesinde uygulanan ayrımcılığı 'utanç verici' olarak niteledi. Anayasa değişikliğinin yüzde 58 ile kabul edilmesine rağmen özgürlüklerin hâlâ engellendiğini belirten Esendir, bunun ana sebebinin ise 28 Şubat ve 12 Eylül'den kalma yönetmelikler olduğunu vurguladı. Esendir, "Saçma sapan bir genelge yüzünden arkadaşlarımız sıkıntı çekiyor. Medya Etik Konseyi Başkanı olarak Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç'tan bu konuyu gündeme almasını istiyoruz" dedi.
GAZETECİLER CEMİYETİ TEPKİLİ
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç ise Basın Kartı Yönetmeliği'nin 23. maddesinin yıllardır sıkıntıya sebep olduğunu belirterek, gazetecilere başörtülü olduğu gerekçesi ile Sarı Basın Kartı verilmemesini doğru bulmadıklarını kaydetti. Cemiyet Başkanı Erinç "Bu sorunun muhatabı Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'dür aslında. Fiilen gazetecilik yapan meslektaşlarımızın başörtülü olup olmamasının hiçbir önemi yok. Elbette ki Sarın Basın Kartı alabilmelidirler. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün bu konuya çözüm bulması gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.
AYRIMCILIK KABUL EDİLEMEZ
Örtü tartışmalarının Türkiye'ye yakışmadığını belirten Medya Derneği Genel Sekreteri Deniz Ergürel de bireyleri başörtülü-örtüsüz şeklinde ayırmanın günümüz dünyasında kabul edilemeyeceğini belirtti. Ergürel, "Avrupa Birliği ile müzakere sürecini yürüten ve demokratikleşme gayretinde olan ülkemizde kılık kıyafet farklılıkları nedeniyle ayrımcılıkların yapılması kabul edilebilecek bir durum değil. Bu tür kısıtlamalar demokratik bir hukuk devletine yakışmıyor. Bu nedenle, sırf başörtüsü sebebiyle bayanlara Sarı Basın Kartı verilmemesini büyük bir haksızlık olarak değerlendiriyorum" dedi.
BAŞÖRTÜLÜYSEN BASIN KARTI YASAK
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüklerine 'Sarı Basın Kartı' almak için başvuran gazetecilerden 28 Şubat zulmünü aratmayacak bir şekilde başı açık fotoğraf getirmeleri isteniyor.
MURAT ALAN / VAKİT
HABERE YORUM KAT