Başbakan Davutoğlu'ndan İlk 'Yayın Yasağı' Açıklaması
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 4 eski bakana Meclis soruşturmasıyla ilgili verilen yayın yasağı hakkında ilk kez açıklama yaptı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Habertürk'ten Nihal Bengisu Karaca'ya verdiği röportajda bir ilke imza atarak 4 eski bakana Meclis soruşturmasıyla ilgili verilen yayın yasağı hakkında konuştu. Davutoğlu "Yayın yasağının hükümetimizle ilgisi yok. Herhangi bir yasağı ben savunmam" dedi.
İşte Davutoğlu'ndan çok kritik açıklamalar:
"YAYIN YASAĞININ HÜKÜMETİMİZLE İLGİSİ YOK"
Yayın yasağının hükümetimizle ilgisi yok. Bizden asla böyle bir talep gitmedi. Kimsenin de böyle bir talebi olmadı. Bir kere bunun bu netlikte bilinmesi lazım. Böyle bir talep benim önüme gelmiş olsaydı kanaatimi de açıkça söylerdim. Komisyon kurulduktan ve yayın yasağı talebi gündeme geldikten sonra arkadaşlara "Nedir bu mesele, nereden çıktı" diye sorduğumda konu bana izah edildi. Meclis soruşturma komisyonlarında aynen yargıdaki gibi bir süreç işliyor. Bu komisyon herhangi bir komisyon değil. Sonuçta hüküm veren, yargıda bulunan bir komisyon. Dolayısıyla yargıda geçerli olan bütün mahremiyet kuralları orada da geçerli.
"HERHANGİ BİR YASAĞI SAVUNMAM"
Herhangi bir yasağı ben savunmam. Türkiye yasakla anılacak bir ülke olmamalı. Ama şunu da görmek lazım. Burada hukuki sürecin kendi doğası gereği bir kural var. O kural uygulanıyor. Komisyon başkanı bizim partiden, ama bizim konuşmamız bile doğru değil. Çünkü komisyon başkanları ve üyeleri seçildikten sonra meclis adına hareket ederler ve ne yapılması gerekiyorsa o soruşturma esnasında vicdanen bağımsızdırlar.
"BİZİM BURADA TAMAMIYLA NÖTR OLMAMIZ LAZIM"
"Ben bu konuda da herhangi bir komisyon üyesini arayıp "Şöyle yapın" demedim, demeyeceğim de. Soruşturma komisyonu oluştuktan sonra herkes vicdanıyla oradadır. Soruşturma komisyonu niye var? Demek ki ortada soruşturulacak bir şey var. Ortada bir hüküm yok. O arkadaşlarla ilgili "suçlu" ya da "suçlu değil" diye hüküm verilmişse zaten soruşturmaya gerek yok. Kimse "kim suçlu kim suçsuz" diyerek komisyonu yönlendirme hakkına sahip değil. Bizim burada tamamıyla nötr olmamız ve komisyonun neticesine bakmamız lazım.
"KOMİSYONU RAHAT BIRAKMAK LAZIM"
Kendilerini onların yerine koysunlar, empati yapsınlar. Kendileri yargılanıyor olsaydı daha baştan hüküm verilmesine razı olurlar mıydı? O soruşturma niye yapılıyor o zaman? Soruşturmanın selameti için uygulanan kurallar var. Yoksa hükümetten yönlendirici bir tavır olmamıştır, olmaz da, olmayacak da. Açıkça söylüyorum. Ama bunu bir yasaklar konteksine oturtmak doğru değil. Özetle komisyonu rahat bırakmak lazım, bırakalım rahatça işlerini yapsınlar.
HABERE YORUM KAT