Baradey, Mısır'da Adaylıktan Neden Çekildi?
Baradey'in, Mısır'da Haziran ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden çekilmesini nasıl okumalıyız?
Mısır'da yayınlanan El Mısr El Yevm gazetesinde çıkan ve Zaman gazetesi tarafından tercüme edilen aşağıdaki makale, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) eski başkanı Muhammed el-Baradey'in cumhurbaşkanlığı seçimlerinden çekilme sebebini analiz ediyor:
Baradey'in Çekilmesini Nasıl Okumalıyız?
Hasan Nafia
Bu soruya cevap vermek için satır aralarına gizlenmiş noktaları okumaya çalışmadan önce bu konu etrafında yayınladığı bildiride açıkladığı sebepler üzerinde durmamız gerekmektedir. Baraday, açıklamasına, Yüksek Askerî Konsey'e sert eleştirilerde bulunarak başlıyor.
Konsey'i 'komuta etme deneyimi olmayan ve açık bir pusula olmaksızın dalgalar arasında kaybolan kaptan' olarak niteleyerek 'bizler bu konseye farklı destek şekilleri sunuyoruz. Sanki devrim hiç yapılmamış gibi ve rejim düşmemiş gibi ayak diretiyor ve eski yola giriyor' diyor. 'Bizi labirentlere ve kısır diyaloglara iterken vizyondaki karışıklık ve gelişigüzellikten kaynaklanan yöntemlerle tek başına kararlar alan kaptanın' başarısızlığının tezahürlerini sıraladıktan sonra şu sonuca varıyor: 'Gelişigüzellik ve geçiş sürecini kötü yönetmek, ülkeyi devrimin hedeflerinden uzaklaştırdı. Bu da hepimize önceki rejimin düşmediğini hissettirdi.'
Baraday "Tarihin dersleri bizlere bütün büyük devrimlerin bu türden iniş ve çıkışlardan geçtiğini öğretti, ancak nihayetinde bu devrimler güvene çıktı." diyerek Mısır'da yaşananların istisna olmadığını itiraf etmesine rağmen otoriteler arasındaki ilişkiyi belirleyecek ve özgürlükleri koruyacak bir anayasa olmadan seçilecek cumhurbaşkanı makamı da dâhil devrimin hedeflerine hizmet etme fırsatı verecek resmi çerçeve içinde kendisine yer bulamadığı sonucuna varıyor. Baraday, açıklamasını bu kararının sahadan çekilmek değil, bütün sınırlamalardan kurtularak iktidar mevkileri dışından bu vatana daha etkin şekilde hizmet etmeyi sürdürmek olduğunu vurgulayarak bitiriyor.
Açıklamanın satır aralarında şu sonuçlar var: Birincisi Baraday, cumhurbaşkanı olarak seçilme şansının zayıf olduğu kanaatine vardı. İkincisi, halkın çoğu kesimlerinin ve özellikle de gençlerin geçiş sürecinin şu ana kadar idare edilen yöntemi sebebiyle hayal kırıklığı dönemine girdiğini görüyor. Üçüncüsü, değişimi komuta etmekte aciz kaldığını, yenildiğini, arzulanan hedefe doğru götüremediğini itiraf ediyor; ancak sadece Askeri Konsey'i suçluyor ve kendisini özeleştirilerden uzak tutuyor. Dördüncüsü ise Baraday, kendisine değişimin ikinci dalga otobüsünde bir yer ayırmak ve hatta devrim gençlerini ve hayal kırıklığına uğramış güçleri toplayacağı yeni bir parti kurmak istiyor.
Baraday, kendisini herkesin üstünde ve herkesten farklı gördüğü için daima halkın omuzlarında cumhurbaşkanlığı makamına yürümeden önce ismiyle tezahürat yapılmasını bekler gibi hareket ediyor. Ancak hiç aklına, kendisinin bizzat halkın arasına inmesi, halkı yönetme liyakatine sahip olduğuna ikna etmek için köyler ve kasabaları tavaf etmesi gerektiği gelmedi. Zira herhangi bir şahsın uluslararası bir kuruluşun idaresinde veya Nobel ödülünü almakta başarılı olması, kitleleri bu liyakate ikna etmek için yeterli değildir. Dolayısıyla Baraday'ın kendi internet sitesinden 'tweetler' göndererek değil, bizzat halkın arasına girerek liyakatini ispatlaması gerekir.
Baraday'ın çekilme kararı birçokları için sürpriz olmadı ve kendisine yakın olan bir grupla tartıştığımı ve Baraday'ın cumhurbaşkanlığını kazanma şansının şu temel sebepten dolayı çok zayıf olduğunu ifade ettiğimi söylersem, bir sırrı ifşa etmiş olmam: Yapması gerekeni yapmaması. Dolayısıyla önceden çekilme kararı alması asil bir davranış oldu. Hatta iş öyle bir noktaya gelmişti ki bazıları kendisiyle görüşmek ve çekilmeye ikna etmek için küçük bir heyet oluşturulmasını dahi önermişti.
Baraday'a farklı münasebetlerde yönelttiğim eleştirilere rağmen kendisinin saygın, güvenilir ve ciddi bir şahsiyet olduğu kanaatindeydim, hâlâ da öyleyim. Yalnız bu sıfatlar tek başına siyasi bir lider olmak için yeterli değil. Gelecekte siyasi bir rol oynamak istiyorsa özellikle de Ulusal Değişim Cemiyeti'yle olan siyasi deneyimini değerlendirmeye şimdiden başlaması, istifade edilecek dersler çıkarmak için özeleştiriler yapması gerekmektedir. Parti yönetiminin gelecekte kendi metodundan farklı bir metot izlemesi gerektiğini anladığını düşünüyorum. Aksi takdirde kendisini bir başka büyük başarısızlık beklemektedir.
HASAN NAFİA / El Mısr El Yevm / 16 Ocak 2012
HABERE YORUM KAT