1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BANGLADEŞ

  4. Bangladeş'teki sellerden Hindistan mı sorumlu?
Bangladeş'teki sellerden Hindistan mı sorumlu?

Bangladeş'teki sellerden Hindistan mı sorumlu?

Bangladeş'te son 37 yılın en etkili sel felaketi yaşanırken 3 milyon kişi belirli bölgeler mahsur kaldı.

23 Ağustos 2024 Cuma 15:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Bangladeş'in güneydoğusunda oluşan seller nedeniyle 3 milyon kişi mahsur kaldı. Bangladeş'teki yaygın kanaate göre oluşan selin sebebi ise Hindistan'ın Gomti Nehri'nin baraj kapakları 1984'ten bu yana ilk kez açması.

Bangladeş'in doğusundaki birçok bölge harap olurken "Comilla, Feni ve Noakhali" sellerden en kötü etkilenen bölgeler oldu. Söz konusu bölgelerde elektrikler kesilirken yol bağlantıları da koptu.

Öte yandan başkent Dakka ile güneydoğudaki liman kenti Chattogram arasındaki ana kara yolunun bir kısmı sular altında kaldığı için ulaşım kesildi.

Arama kurtarma faaliyetlerine katılan gönüllüler, cep telefonlarına ulaşamadıkları mağdurlarla iletişim kuramadıklarını ve selden etkilenenlerin çoğuna ulaşmakta zorlandıklarını söyledi. Bangladeş hükümeti ise birçok bölgede elektrik olmadığını açıkladı.

Feni'de yaşayan sel mağduru Sonia Akter "Yaklaşık 35 kişiyle bir eve sığınmış durumdayız. Su hala yükseliyor ve şu anda küçük çocuklarımız ve yaşlı aile üyelerimizle çatıdayız. Lütfen bize bir tekne gönderin. Lütfen bizi kurtarın." dedi.

Bangladeşli yetkililer, ordunun ve diğer kurumların bölgede kurtarma operasyonu başlattığını belirtti.

Bangladeş, selden Hindistan'ı sorumlu tuttu

Selden iki komşu ülke de etkilenirken birçok Bangladeşli bu durumdan Hindistan'ı sorumlu tuttu.

AA'nın aktardığına göre Dakka'daki Jagannath Üniversitesinde yaklaşık 600 öğrenci, Hindistan'ın Tripura'da bir barajın kapaklarını açarak Bangladeş'te ani sellere neden olduğu iddiasıyla protesto gösterisi düzenledi.

Ancak Hindistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, bu iddiayı yalanladı.

Güney Asya ülkeleri Hindistan ve Bangladeş'te muson yağmurları genellikle haziran ayında başlıyor. Hindistan ve Bangladeş, Himalayalar'dan Bengal Körfezi'ne akan 54 ortak nehri paylaşıyor. İki ülke bu ortak nehirlerin sularının paylaşımı konusunda anlaşmazlık yaşıyor.

5 Ağustos devriminden sonra diktatör Hasina, Hindistan'a kaçmıştı. Muson yağmuru mevsiminin de geçmiş olması selin Hindistan'ın Bangladeş'e yönelik bir provokasyonu olduğu iddiasını güçlendiriyor.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT