Bangladeş'te yeni bir şafak doğuyor!
1991'den beri Bangladeş'te İngilizce yayıncılık yapan Daily Star Gazetesi, Hasina'nın düşmesinden sonra verdiği haberle yeni bir özgürlük dalgasının ilk mesajını haykırdı.
The Daily Star
Hasina rejiminin sonu geldi!
Bu, gelecek nesiller boyunca hatırlanacak bir gün. 15 yıl süren otoriter yönetimin nihayet sona erdiği bir gün. İnsanların farklılıklarını bir kenara bırakıp özgürlük ve daha iyi bir yarın arzusuyla birleşerek gerçekten iktidara geldikleri bir gün. Sadece bu Ocak ayında üst üste dördüncü kez iktidara gelen Şeyh Hasina'nın devrilmesine yol açan öğrenci kitle hareketinin olağanüstü gösterisinin bundan böyle kitlesel ayaklanmalar tarihimizde yeni bir referans noktası olacağını söylemek abartı olmayacaktır.
Önceki gün yaşanan olayların yarattığı aciliyet nedeniyle planlanan "Dakka Yürüyüşü "nün bir gün ertelenmesiyle, gün başlamadan önce bile beklenti artmıştı. Birçok kişinin ikinci şiddet dalgası olarak adlandırdığı olaylarda, iktidar partisi aktivistleri ve polisin hükümet karşıtı protestocularla çatışması sonucu o gün yaklaşık yüz kişi hayatını kaybetti. 18-21 Temmuz'daki ilk dalga sırasında 200'den fazla kişi ölmüştü. Adalet taleplerinin sık sık önemsizleştirildiğini gören çaresiz protestocular, son bir hamleyle tüm bu saçmalıklara ve şiddete bir son vermek istediler. Ve Pazartesi günü saat 16:00'da, ülkenin dört bir yanından gelen kalabalıklar sokağa çıkma yasağını hiçe sayarak Gono Bhaban'ı kuşatmak üzere Dakka'ya doğru yola çıkarken, ordu komutanı Şeyh Hasina'nın istifasını açıkladı. Ülkeyi yönetmek üzere yakında geçici bir hükümet kurulması bekleniyor.
Önümüzdeki günlerde, her bir cinayet için adalet ve barışçıl geçiş vaatlerini hızla yerine getireceğini umduğumuz geçici hükümet hakkında daha fazla bilgi sahibi olacağız. Ancak şu anda, tarihimizdeki bu anın farkına varalım. Bu türden hareketli günleri 1952'de, 1969'da ve 1990'da gördük. Ancak bu ayaklanmaların hiçbiri bu kadar çok cana mal olmadı. Seçimler ne kadar şaibeli olursa olsun hiçbiri demokratik yollarla seçilmiş bir hükümete karşı değildi, . Bu durum, bu son ayaklanmanın hangi arka planda gerçekleştiğini hatırlamamızı ve gelecekteki eylemlerimizin bu arka planla uyumlu olmasını daha da önemli kılmaktadır; aksi takdirde bu ayaklanmanın başarılı olması için yapılan büyük fedakarlıklar boşa gitmiş olacaktır.
Hasina hükümetinin düşmesinin ardından yaşanan olağanüstü sahneler, hem uzun zamandır beklenen sevinci hem de uzun zamandır bastırılan öfkeyi gözler önüne serdi. Açıklamadan kısa bir süre sonra milyonlarca insan ülkenin dört bir yanında sokaklara döküldü. Acımasız baskılar sırasında 300'den fazla kişinin hayatını kaybetmesinin yarattığı üzüntüye rağmen, atmosfer halk hareketi için olumlu ve umutlu ihtimallere gebeydi. Çocuklu aileler, yaşlılar, öğrenciler, herkes sokaklardaydı. Renkler ve seslerden oluşan bir kardeşlik ruhu hakimdi. Sokaklarda yürüyenlerin çoğu bayrak sallıyor ya da sloganlar atıyordu; sesleri hep bir ağızdan yükseliyor, ortak mücadelelerinin ve yeni keşfettikleri özgürlüklerinin güçlü bir kanıtı oluyordu.
Bu hareketin ilk hedefi, iktidar partisi kadrolarının da desteğini alan güvenlik güçlerinin acımasız baskılarının damgasını vurduğu protestolarda hayatını kaybedenler için adaletin tesis edilmesiydi. Ancak daha sonra, hükümetin trajedinin ciddiyetini kabul etmeyi ve adil soruşturmalar yürütmeyi sürekli reddetmesi nedeniyle, halkın büyük çoğunluğu yerine birkaç kişinin çıkarlarını gözeten iktidar koltuğuna karşı daha büyük bir mücadeleye dönüştü. Bu mücadele tüm halkı harekete geçirdi ve hem dostları hem de düşmanları bir araya getirdi. Pazartesi günü halk bu mücadelede ilk zaferini ilan etti. Ancak mücadele henüz bitmiş değil.
Hükümetin düşmesinin ardından hukukun çökmesi, anarşiden kaçınmak için sükunet ve barışın sağlanmasının ne kadar önemli olduğunu hatırlatmalıyız. Göstericilerin elde ettikleri özgürlükleri kaybetmemek için şimdi daha sakin olmaları gerekmektedir.
Müslümanlar Hasina’nın provokatörlerine karşı Hindu tapınaklarını koruyor
Dolayısıyla yeni bir döneme girerken bunu iyimserlikle ama aynı zamanda ihtiyatla yapmalıyız. Dün yaşananlara benzer karşılıklı saldırıların bir daha yaşanmaması için tetikte olmak hayati önem taşırken, nasıl bir gelecek istediğimizi de düşünmeye başlamalıyız. Ölen kahramanlarımızın fedakarlıklarını gerçekten onurlandırmak için, adalet merkezli değerlerin dar siyasi çıkarlara galip geldiği bir gelecek inşa etmeye çalışmalıyız. Bangladeş'i yeniden inşa etmenin zamanı geldi.
The Daily Star'da yayımlanan bu makale Haksöz Haber tarafından tercüme edildi.
HABERE YORUM KAT