1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BANGLADEŞ

  4. Bangladeş'te neler oluyor?
Bangladeş'te neler oluyor?

Bangladeş'te neler oluyor?

Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşına katılanların ailelerine kamu sektöründe büyük bir kontenjan ayrılmasını protesto eden üniversite öğrenciler ile polis arasında çıkan olaylar nedeniyle ülkede iletişim araçlarını tamamen kapatıldı.

19 Temmuz 2024 Cuma 15:30A+A-

Yahya Fırat / HAKSÖZ HABER

Hasina diktasının yönettiği Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alanların yakınlarına kamu sektöründe özel kontenjan ayrılmasına karşı üniversite öğrencilerinin ülke genelinde gerçekleştirdiği protestolar devam ediyor.

Bangladeşli kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre, bir haftadır gerçekleştirilen protestolarda toplam can kaybı 68’e yükseldi. Binlerce kişi ise yaralandı.

Hükümet, Dakka Üniversitesi kampüsü dışında çevik kuvvet polisinin yanı sıra paramiliter Sınır Muhafız Gücü birimlerini konuşlandırdı.

Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşına katılanların aileleri ülke nüfusunun yüzde 3’ünü oluşturuyor. Bu yüzde 3’lük kesime kamuda ayrılan kontenjan yüzde 56 oranında. İçlerinde Hinduların da yüzde 3’lük kesim ülkenin laik, seküler kesimini oluşturuyor. Ayrıca ülkedeki Hindular tarafından da destekleniyorlar.

Geriye kalan yüzde 97’lik kesime yüzde 44 gibi kontenjan ayrılıyor. İş bulmak zorlanan öğrenciler de bu adaletsizliği protesto etmek için ayaklandı. Kontenjanın başbakan Hasina'yı destekleyen hükümet yanlısı grupların çocuklarına fayda sağlaması öğrencilerin öfkesine neden oluyor. Çünkü 170 milyon nüfusa sahip Bangladeş'te 32 milyon genç işsiz bulunuyor.

Öğrencilere destek olmak için Bangladeş halkı da tüm şehirlerde gösterilere dahil oldu. Ülkedeki birçok siyasi parti de gösterilere destek veriyor. Cemaat-i İslami hareketinin gençlik organizasyonunun da gösterilere destek veriyor.

Hindistan destekli Hasina rejimi ise protestoları kanlı bir şekilde bastırıyor. Dünden bu yana Bangladeş’te internet, telefon dahil olmak üzere tüm iletişim kanaları kesilmiş durumda. Bu da büyük bir katliamın olabileceği yönündeki endişeleri artırıyor.

HABERE YORUM KAT