1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BANGLADEŞ

  4. Bangladeş'te Hasina diktası cinayetlerine devam ediyor!
Bangladeş'te Hasina diktası cinayetlerine devam ediyor!

Bangladeş'te Hasina diktası cinayetlerine devam ediyor!

Bangladeş Cemaat-i İslami Genel Sekreteri Profesör Mia Golam Porwar, yayımladığı açıklamada hükümetin kışkırtması sonucu polis ateşiyle 5 öğrencinin hayatını kaybettiği saldırıları kınadı.

18 Temmuz 2024 Perşembe 16:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Bangladeş’teki hükümetin İslam karşıtı-ayrımcı politikalarını protesto etmek için gerçekleştirilen öğrenci eylemlerine yönelik baskı ve zulümler artıyor. Son olarak protestocu öğrencilere yönelik gerçekleştirilen saldırıda 5 öğrenci hayatını kaybetti. Hasina diktası İslami harekete yönelik baskılarını artırırken öğrenci eylemlerini bitirmek için de partiye bağlı silahlı grupları kullanıyor.

Bangladeş Cemaat-i İslami Genel Sekreteri ve eski milletvekili Profesör Mia Golam Porwar  yaşanan olaylar hakkındaki açıklamasında Bangladeş’te Müslüman öğrencilere yönelik artan zulme dikkat çekip polisin ırkçı ve İslam düşmanı örgütlere destek verdiğini ifade etti.

2322-sg.jpg

“Bangladeş Öğrenci Birliği[1] ve polisin protestocu öğrencilere saldırısı nedeniyle bugün tüm Bangladeş kan gölüne döndü. Ülke genelinde Üniversite Kota Reformu eylemleri sırasında şu ana kadar 5 kişi öldürüldü. Aralarında Chittagong Koleji öğrencisi Md Wasim ve mağaza çalışanı Md Farooq'un da bulunduğu 3 kişi Chittagong'da, Begum Rokeya Üniversitesi İngilizce Bölümü öğrencisi Abu Saeed Rangpur'da ve bir başka genç de başkentteki Dhaka Koleji önünde öldürüldü. Polis ülke genelinde protesto gösterisi yapan öğrencilere plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Bu vahşi cinayetlerin yanı sıra, polis ve Bangladeş Öğrenci Birliği  ortaklaşa saldırısı ve ateş açması sonucu ülke genelinde yüzlerce öğrenci ve sıradan halk yaralandı. Bu tür olaylara dünya tarihinde ender rastlanmaktadır. Bu kayıplar büyük bir haksızlık, adaletsizlikten başka bir şey değildir. Derin kaygılarımı ifade ederken ve bu kayıpları şiddetle kınıyor ve protesto ediyorum.”

Porwar ayrıca polisin başkent Dakka da dahil olmak üzere ülke genelinde protestocu öğrencilerin üzerine ayrım gözetmeksizin ateş açtığını söyledi.

“Polis, iktidar tarafından desteklenen örgütlerin öğrencilere yönelik saldırısına katıldı. Hükümet öğrencilerin haklarını silah zoruyla bastırmak istiyor. Bu çözüm için doğru yol değildir. Bizler bu eylemlerin başından beri eylemci öğrencilerin haklı taleplerinin dikkate alınması ve süregelen krizin adil bir şekilde çözülmesi gerektiğini söylüyoruz. Ancak hükümet bunu yapmak yerine, önce mahkemeler aracılığıyla şimdi de parti teröristlerini ve kolluk kuvvetlerini devreye sokarak meşru eylemleri bastırmaya çalışıyor.

Hayatını kaybeden kardeşlerimizin ruhları için dua ediyor ve kederli ailelerine başsağlığı diliyoruz. Ayrıca yaralılar için de dua ediyorum. İlgili makamları yaralananlara uygun tedavi sağlamaya ve kurbanların ailelerine tazminat ödemeye çağırıyorum. Aynı zamanda hükümeti, ülkenin farklı bölgelerindeki saldırganlara karşı sıkı yasal işlem başlatmaya ve tedirgin öğrencilerin mantıklı taleplerini uygun şekilde çözmeye çağırıyorum.”

Ne olmuştu?

Bangladeş Kota Reformu Hareketi, ülkede devlet sektöründeki istihdamla ilgili mevcut hükümet politikalarına karşı bir hareketti. Hareketin eylemleri Bangladeş'in başkenti Dakka'da 2013 yılında başladı. Başlangıçta Shahbag bölgesi ve Dakka Üniversitesi kampüsü ile sınırlı kalsa da, zamanla Bangladeş'in diğer bölgelerine de yayıldı. Ülkenin çeşitli bölgelerindeki farklı üniversitelerde okuyan öğrencilerin ana protesto hareketiyle dayanışma içinde benzer talepler ileri sürerek kendi yürüyüşlerini düzenlemesiyle popülerlik kazandı.

Mevcut sınav sistemi kapsamında, kontenjanın yüzde 30'u özgürlük savaşçılarının çocuklarına ve yüzde 10'u kadınlara ayrılmıştır. Yüzde 10'u ilçelere, yüzde 5'i ulusal azınlıklara ve yüzde 1'i de engellilere ayrılmıştır. Sonuç olarak, sınava girenlerin sadece yüzde 44'ü liyakat esasına göre kadro alabilmekte, bu da herhangi bir kota kapsamına giren adaylardan daha yüksek puan almalarına rağmen istediği kadroya yerleşemeyen öğrencilerde hoşnutsuzluğa yol açmaktadır.


[1] Bangladeş Öğrenci Birliği (BSL) eski adıyla Doğu Pakistan Öğrenci Birliği, genellikle kısaca Şatra Birliği, Bangladeş'te Şeyh Mucibur Rahman tarafından 4 Ocak 1948'de kurulan bir öğrenci siyasi örgütüdür. BSL, Şeyh Hasina'nın partisi olan Bangladeş Awami Ligi'nin öğrenci kanadıdır.

BSL defalarca işkence, gasp, şiddet, fuhuşa zorlama ve korku salmak için cinayet işlemekle suçlanmıştır. 2009-2014 yılları arasında BSL tarafından düzenlenen saldırılarda en az 33 kişi ölmüş ve 1.500 kişi ağır yaralanmıştır. Ölüm sayısı 2014 ile 2018 yılları arasında 129'a yükselirken, sadece 2018 yılında 31 kişi öldürülmüştür.

HABERE YORUM KAT

3 Yorum