1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BANGLADEŞ

  4. Bangladeş, Molla’dan Af Dilemesini Bekliyor!
Bangladeş, Molla’dan Af Dilemesini Bekliyor!

Bangladeş, Molla’dan Af Dilemesini Bekliyor!

Abdülkadir Molla'nın idam kararının temyizde de onaylanmasının ardından Bangladeş yönetimi, Molla'nın 7 gün içinde af talep etmesini bekliyor. Suçlamaları reddeden Molla ise af dilemeyeceğini belirtmişti.

12 Aralık 2013 Perşembe 14:17A+A-

Bangladeş'te mahkeme, Cemaat-i İslami Partisi liderlerinden Abdulkadir Molla'nın idam kararını onayladı. İdam kararını onaylayan mahkeme, infaz günü ile ilgili herhangi bir karar almadı. Ancak Molla'nın bir hafta zarfında mahkemeye af talep etme hakkının bulunduğu ifade ediliyor.

Önceki gece idam edileceği açıklanan Cemaat-i İslami Partisi liderlerinden Abdulkadir Molla'nın infazı tepkiler üzerine ertelenmişti. Mahkeme ise bir karar alınana kadar idam cezasının ertelendiğini açıklamıştı.

Molla'nın avukatlarının, müvekkillerine verilen idam cezasının yeniden gözden geçirilmesi talebini geri çeviren mahkeme, idam cezasını onayladı. Ülkede zaten diken üstünde duran siyasi krizin nasıl bir güzergaha gireceği bilinmezken, karar sonrası şiddet olaylarının artmasından endişe ediliyor.

90 yaşındaki Molla, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında insanlığa karşı suç işlediği iddiasıyla geçtiğimiz Eylül ayında idam cezasına çarptırılmıştı. Molla, tüm suçlamaları reddetmiş ve asılmaktan korkmadığını ifade etmişti.

Cihan'ın haberine göre Molla'nın avukatları, önümüzdeki ay gerçekleşecek genel seçimlerde siyasi şiddetin baş gösterebileceğini ve kararın askıya alınması için mahkemeyi ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor.

ÜLKENİN GÜNDEMİNDE MOLLA VAR

İlk olarak 2010 yılında Başbakan Şeyh Hasina, 1971'de Pakistan'a karşı bağımsızlık savaşı sırasında savaş suçu işleyen şüpheliler ile ilgili özel bir çalışma başlatmıştı.

Hükümet, bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan ile işbirliği yapan savaş suçu işlemekle suçlanan kişileri, 3 milyon askerin ölümünden sorumlu tuttu. Cemaat-i İslami partisinin önde gelen 6 mensubu hakkında çıkan idam kararı sonrası hükümetin, yaklaşan seçimlerde oy oranını artırmak için bu yola başvurduğu iddia ediliyor.

Ülke genelinde kanlı çatışmaların baş gösterdiği protestolar sonucu son 1 ayda 100 kişi ölürken, kritik bölgelere polis takviyesi yapıldı. Molla'nın partisi ise kararın tamamen siyasi olduğunu ve yaklaşan seçimlerde muhalefetin güçsüzleştirilmesi için kampanya başlatıldığını duyurdu. Parti ayrıca, mahkeme kararının uluslararası insan hakları grupları tarafından doğru bulunmadığını belirtirken, hükümet konuyu yalanladı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Başbakan Hasina'ya yürütmeyle ilgili uluslararası insan hakları kurallarına riayet edilmediği uyarısında bulundu. Molla, geçtiğimiz şubat ayında savaş suçundan hüküm yemiş ve ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Ancak Bangladeş anayasa mahkemesi, önüne temyiz için gelen dosyada, müebbet hapis cezasını kaldırıp, idam edilmesi yönünde karar almıştı. 

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum