1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Bangladeş Konferansı ve Temmuz Devriminin ruhu
Bangladeş Konferansı ve Temmuz Devriminin ruhu

Bangladeş Konferansı ve Temmuz Devriminin ruhu

Yasin Aktay, İstanbul'da gerçekleştirilen Bangladeş konferansını konu edindiği yazısında Hasina diktasını yıkan Temmuz devriminin ruhunu değerlendiriyor.

21 Nisan 2025 Pazartesi 12:00A+A-

Türkiye’de Bangladeş Konferansı ve Temmuz Devriminin Ruhu

Yasin Aktay / Yenişafak 

***

Geçtiğimiz yılın temmuz ayında Bangladeş’te 15 yıl bir tür 28 Şubat rejimi gibi hüküm sürmüş olan Hasina diktasını sona erdiren bir halk devrimi yaşandı. 15 yıl boyunca bilhassa Müslümanlar üzerinde tam bir korku rejimi inşa eden Şeyh Hasina’nın 5 Ağustos’ta Bangladeş’ten kaçmasıyla sonuçlanan öğrenci protestoları ve geniş katılımlı halk yürüyüşleri son yılların en umut verici gelişmelerinin ortaya çıkmasını sağlamıştı. 2024 yılının değerlendirmesini yaparken 8 Aralık’ta Suriye’de yaşanan halk devrimi ve 15 Aralık’ta 1 buçuk yıllı Siyonist soykırım cürmünün sonunda ulaşılan ateşkesle birlikte Bangladeş'teki Temmuz Devrimi 2024 yılını İslam dünyasının yeni bir bahar müjdecisi olarak nitelemeyi mümkün kılan büyük gelişmelerden biriydi.

2011 yılı da Arap Devrimlerinin yaşandığı bir yıldı. Arka arkaya domino etkisiyle Tunus’tan başlayarak Mısır, Libya ve Yemen’de yaşanan devrimler Suriye’de sert bir uluslararası komplo direnişine çarparak durmuştu. Ardından yaşanan karşı devrimlerle “hürriyet, onur ve ekmek” talep eden kitleler istediklerine isteyeceklerine bin pişman edilmeye çalışıldı. Suriye’de devrim yaşanmadan mevcut rejim ikiyüzlü uygulamalarla durduruldu. Suriye’ye Esed’i devirmeye geliyorum diyen ABD, İsrail’in bir rejim değişikliğinin kendisine yol açabileceği tehditleri daha fazla önemseyerek Esed’e verdiği ikiyüzlü destekle kanlı ve mücrim rejiminin en az 12 yıl daha ayakta kalmasını sağladı. Bugünlerde hala birileri ABD komplosunun bize olayı tam aksi gibi göstermek için ortaya attığı masallarla avunuyor ve avutmaya çalışıyor. Neyse, şimdi biz Bangladeş’e gidelim.

Bangladeş’te 15 yıllık Hasina rejimini ayakta tutan uluslararası güçler onun halk nezdinde yüklendiği ve biriktirdiği öfkeler karşısında daha fazla duramadı. 16 Temmuz’da Bangladeşli öğrenci Abu Sayeed’in Hasina polisleri karşısında sergilediği ve onu şehadetle biten cesaret dolu çıkış Bangladeş halkı arasında 15 yıl boyunca kurulmuş olan korku imparatorluğunu yıktı ama vurduğu darbeyle Hasina rejimini yıkması sadece 20 gün aldı. Abu Sayeed’in şehadeti Tunus devriminin kıvılcımını yakan Bu Azizi’nin şehadetiyle çok paralel görülüyor.
Bir halk ayaklanmasının ardında yıkılan bu diktatörlüğün yerine Nobel ödüllü Muhammed Yunus’un başkanlığında toplumun bütün kesimlerinin temsil edildiği bir geçiş hükümeti kuruldu. Toplumun bütün kesimlerini birbiriyle barış içinde tutmayı hedefleyen bu sürecin ilk işaretleri son derece olumlu. Bengladeş 1971 yılında Pakistan’dan ayrılarak kurulan ama jeo-politik olarak da 200 milyona yaklaşan nüfusu itibariyle çok önemli bir ülke. Son derece çalışkan ve çilekeş bir halkı var, ama bir o kadar ahlaklı ve disiplinli. Şimdi diktatörlüğün kısıtlayıcı ve bastırıcı zincirlerinden kurtulmuş olarak kendi potansiyellerini yakalamaya ve başta kendisi için iyi bir yönetim ve hayat kurmaya ama aynı zamanda dünya sahnesinde kendisi olarak var olmanın yollarını arıyor.

İstanbul Ticaret Üniversitesinde Bangladeş merkezli Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (CPSR ) düzenlediği Bangladeş Çalışmaları Üzerine Uluslararası Konferans Bangladeş'in siyasi dönüşümünü, politika geliştirme ve reform girişimlerini incelemek üzere akademisyenleri, politika yapıcıları ve diplomatları bir araya getirdi. "Temmuz Devrimi Ruhuyla Bangladeş 2.0'ı İnşa Etmek" başlıklı uluslararası konferans diyebilirim ki şimdiye kadar katıldığım amatör bir ruhla ama en profesyonelce organize edilmiş bir konferans oldu. 200’e yakın katılımcı yönetişim, ekonomik dayanıklılık ve jeopolitik strateji üzerine yönetişim politikaları, siyasi dönüşüm, kurumsal reform girişimleri, toplu katliamların yargılanmasında hesap verebilirlik, konuşma ve ifade özgürlüğünün korunması ve işlevsel bir demokrasi kurma yolları gibi birçok konuda tebliğler sundu.

CPSR Başkanı Dr. Hafizur Rahman, etkinliğin "Temmuz ayaklanmasının ruhuna dayanan yeni bir Bangladeş" yaratmadaki rolünün yanı sıra ikili entelektüel ve diplomatik iş birliğini güçlendirmedeki rolünü vurguladı. Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necip Şimşek’in açılış konuşmaları ve sonraki oturumlardaki katkılarıyla bu konferansa ev sahipliği yapması takdire şayan. Bünyesinde epey Bangladeşli öğrenci bulunduran bu üniversitemizin dışında Türkiye’de çok sayıda Bangladeşli öğrencinin Türkiye’nin uluslararası konumuna nasıl bir katkı yaptıklarına dair de enteresan ve güzel bir sahne sunuyordu konferans. Açıkçası Türkiye’deki Bangladeşli öğrencilerce gerçekleştirilen bu organizasyondaki titizlik, çalışkanlık ve yerindelik Bangladeş hakkında beni ayrı bir ümitvar kıldı. Asya’nın yükselişinin nereden gerçekleştiğinde dair güçlü bir emareydi gördüğüm.

Konferansın açılış konferansını Bangladeş'in Daily Amar Desh gazetesinin editörü Dr. Mahmudur Rahman'ın “Temmuz Devriminin Siyasal Felsefesi” benim “Temmuz Devrimi ve Arap Baharı’dan Dersler-Karşılaştırmalar” başlıklı konuşmalarımızla gerçekleştirdik. Arap Baharının etrafındaki bazı mitik söylemlerin yapısökümünü denediğim konuşmamda bilhassa bu mitik söylemler arasında Devrimlerin arkasındaki komployu şart koşanlara seslendik.

Arap Devrimleri halk ayaklanmaları, toplumsal patlamalardı. Kontrol altında oldukları düşüncesi halkların hiçbir iradelerinin ve varlıklarının olmadığını söylemektir. Oysa halklar devrimleri yaptılar ama komplolar bu devrimlerin ardından şeytanlar gibi girdi devreye ve devrimlere karşı darbeler yoluyla eski durumlarını, Siyonist emperyalist düzeni restore etmeye çalıştılar.

Bangladeş’teki devrimi de hiçbir güç kendine mal etmesin. Bu net bir halk devrimiydi ve ama şeytanların esas şimdi devreye girmelerinden sakınmak gerekiyor. Bunun için elbette Arap Devrimlerinin akıbetinden alınacak dersleri ihmal etmemek lazım.

HABERE YORUM KAT