1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BANGLADEŞ

  4. Bangladeş Hindistan'dan devrik lider Hasina'nın iadesini istiyor
Bangladeş Hindistan'dan devrik lider Hasina'nın iadesini istiyor

Bangladeş Hindistan'dan devrik lider Hasina'nın iadesini istiyor

Bangladeş'in yeni yönetimi, protestoların ardından Hindistan'a kaçan Şeyh Hasina'nın ülkeye iade edilmesini talep etti.

09 Eylül 2024 Pazartesi 20:19A+A-

Bangladeş savaş suçları mahkemesi, başsavcının "katliam" ile suçladığı devrik lider Şeyh Hasina'nın komşu Hindistan'dan iadesini isteyeceğini açıkladı.

Bangladeş'te haftalarca süren öğrenci gösterilerinin ardından, ülkeyi 15 yıldır yöneten Hasina başbakanlığı bırakarak 5 Ağustos'ta helikopterle Hindistan'a kaçmıştı.

Bangladeş Uluslararası Suçlar Mahkemesi (ICT) başsavcısı Muhammed Tacul İslam Pazar günü gazetecilere yaptığı açıklamada "Asıl fail ülkeden kaçtığı için onu geri getirmek için yasal prosedürü başlatacağız" dedi.

Tacul İslam, "Bangladeş'in Hindistan ile 2013 yılında, Şeyh Hasina hükümeti iktidardayken imzalanan bir suçluların iadesi anlaşması var. Bangladeş'teki katliamların baş sanığı olduğu için, yargılanmak üzere Hasina'yı yasal olarak Bangladeş'e geri getirmeye çalışacağız." ifadelerini kullandı.

ICT, 1971 yılında Pakistan'dan bağımsızlık savaşı sırasında yaşanan olayları soruşturmak üzere 2010 yılında Hasina tarafından kurulmuştu.

Hasina hükümeti, siyasi muhaliflerinin kitlesel olarak gözaltına alınması ve yargısız olarak infaz edilmesi de dahil olmak üzere insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor.

76 yaşındaki Hasina Bangladeş'ten kaçtığından bu yana kamuoyu önünde çıkmadı.

HABERE YORUM KAT