Bakan Nabi Avcı'dan Osmanlıca Açıklaması
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Osmanlıca'nın zorunlu ders olmasıyla ilgili tartışmaların sakince ve klişelerden uzaklaşarak tartışılması gerektiğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Osmanlıca'nın liselerde zorunlu ders olmasının önünün açılmasıyla ilgili tartışmaları değerlendirdi. Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitim Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi'nin kapanış konferansına katılan Avcı, çıkışta gazetecilere tartışmaların yeni olmadığını söyledi.
"Bu konuyla ilgili eleştirileri sağlıklı bir zeminde değerlendirebilmek için bir ortak dil oluşturmamız gerekiyor. Bu konuları tartışabilmek için ortak bir referans çerçevesi oluşturmamız gerekiyor. Neden bahsettiğimizi, ne kastettiğimizi iyi anlamamız gerekiyor. Osmanlıca meselesi şûra ile başlayan bir mesele değil. Türkiye bunu geçmişte de çok tartıştı. Dolayısıyla özellikle muhalefetimizin ve bazı köşe yazarlarımızın sağlıklı bir tartışma yürütebilmesi için bir ortak referans çerçevesi oluşturmamız gerekiyor."
Okuma listesi verdi
Avcı bir okuma listesi de önerdi ve başta siyasetçiler olmak üzere herkesin bu kitapları okuması gerektiğini söyledi.
"Bir okuma listesi yapalım, Milli Eğitim Bakanı olarak benim önerim. Bu konuda tartışmak isteyen siyasetçilerimiz, yazarlarımız, köşe yazarlarımız, bir çoğu yapmıştır ama bir ön okuma çalışması yapalım. Peyami Safa’nın ‘Doğu ve Batı Sentezi’ni okuyalım, okusunlar. Attila İlhan’ın ‘Hangi Batı’sını, Mümtaz Turhan’ın, Cemil Meriç’in, Şevket Süreyya Aydemir’in kitaplarını... Çünkü o şûrada okullarımızda okuma kültürünün geliştirilmesi de önerildi. Başlatalım ve önce biz uyalım siyasetçiler olarak. Hiç olmazsa tartışırken bu yazarlar ne demiş, Talat Sait Halman ne demiş hatırlayalım. Böylece her defasında bu konu ilk defa konuşuluyormuş gibi, birtakım klişelerden, 'Eller Ay'a biz yaya' gibi klişelerden uzakta, daha bilgiye dayalı ve sakin bir üslupla tartışalım. Uygulamada neler olacağını ve bunun öğrencilere ne kazandıracağını çok merak eden olursa, Mehmet Kaplan Sosyal Bilimler Lisesi var, İstanbul'da Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi var. Biraz zaman ayırsınlar, o okullarda yıllardan beri Osmalıca zorunlu ders olarak okutuluyor. O okullardaki öğrencilerle, öğretmenlerle görüşüp faaliyetleri görsünler, ondan sonra bu konuyu daha rahat tartırışırız."
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Pazartesi günü yaptığı bir konuşmada, eleştirilere, "İsteseler de istemeseler de bu ülkede Osmanlıca öğretilecek ve öğrenilecek" sözleriyle yanıt vermişti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, Osmanlıca'nın seçmeli ders olarak okutulmasının teklif edildiğini söyleyerek, "İsteyen öğrenci seçer, istemeyen öğrenci seçmez" demişti.
Al Jazeera
HABERE YORUM KAT