Bahçeli'den Ali Şükrü Bey'in katili Topal Osman'a itibar hamlesi
MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli'nin imzasını taşıyan, Giresunlu Topal Osman'ın itibarının hukuken iade edilmesine ilişkin kanun teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
HAKSÖZ HABER
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey’i emir alarak öldüren ve Mustafa Kemal’in de muhafızlığını yapan Giresunlu Topal Osman’ın itibarının geri iade edilmesini talep etti.
Topal Osman’ın yardımcısı Mustafa Kaptan’ın itiraf ettiğine göre, Mustafa Kaptan tarafından, yemek bahanesiyle Topal Osman’ın Saman Pazarı’ndaki evine götürülen Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey, burada Topal Osman ve sekiz adamı tarafından kementle boğularak öldürüldü.
MHP daha önce de mafya örgütü liderliği yaptığı bilinen isimlerin salıverilmesini talep etmiş ve cezaevlerindeki birçok mahkumun serbest bırakılmasını sağlamıştı.
MHP’nin bu defaki af ve iade-i itibar talebi de ‘maşeri vicdanı sızlatan’ cinsten oldu.
MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli, Tokat Milletvekili Yücel Bulut ve Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı’nın imzasını taşıyan 4 maddelik yasa teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu.
Teklifin gerekçesinde, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk ’ün Giresunlulardan oluşan muhafız kıtasının komutanı Topal Osman Ağa’nın, 27 Mart 1923 tarihinde Ankara’da aniden ortadan kaybolan Milletvekili Ali Şükrü Bey’in ölümünden sorumlu tutulduğu ve 1 Nisan 1923 gecesi Çankaya’da Papazın Bağı mevkiinde öldürülerek toprağa verildiği belirtildi. Daha sonra TBMM’nin 2 Nisan 1923 tarihli ve 370 sayılı kararıyla Topal Osman Ağa’nın naaşının gömüldüğü yerden çıkarılıp Meclis kapısı önünde asılarak teşhir edildiği" belirtildi.
Cumhur ittifakı içinde bulunan ve iktidarın tüm nimetlerinden iktidardan daha fazla faydalanan MHP'nin, bizzat Devlet Bahçeli imzalı bu önergesinin, Kemalizm ile yıllarca mücadele etmiş olan AK Parti tarafından nasıl değerlendirileceği merak edilmektedir. Bu konuda atılacak olan geri adımın, MHP ile koalisyonu güçlendirmeyeceği bilinmeli, bundan öte Kemalizm ile mücadeleye büyük darbe vuracağı görülmelidir.
Gerekçede ayrıca, "devlet ve millet uğruna fedakarca bir mücadele ortaya koyan Topal Osman Ağa’nın Türk milletinin bağımsızlık mücadelesine emsalsiz katkılar sunduğu" iddia edilerek şöyle denildi:
“Giresun’un bu yiğit evladının, Gazi Meclisin varlığı ve Milli Mücadelenin zafere ulaşması için sergilemiş olduğu büyük fedakarlık, tarih huzurunda apaçık ortadayken ve vicdanlarda sonsuza dek yaşayacak bir hakikat olarak durmaktayken, ispat vesikaları bağımsız bir mahkeme huzurunda değerlendirilmeksizin katil olarak ilan edilmesi hakkaniyete, gerçeklere ve yüreklerinde Topal Osman Ağa sevgisini yaşatan millet evlatlarının vicdani kanaatlerine uygun değildir.
Elbette ki, bir mahkeme kararı yerine asla geçmeyecek olan Meclis kararı gerçekleri değiştirecek bir vesika hükmünde olmamakla birlikte, Milli Mücadelenin yiğit kahramanı ve Türk milletinin fedakar evladı Topal Osman Ağa’nın itibarı üzerine gölge düşüren bir tarihi vesika olarak arşivlerde durmaktadır.
Kaldı ki; ömrünü varlığına vakfettiği Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilen emirle, kabri Giresun Kalesi’nde bulunan Anıt Mezara taşınmak suretiyle, kendisine duyulan muhabbet ve itibarına duyulan özen kurucu irade tarafından bizzat ilan edilmiştir.
Türk istiklali ve ikbali için kısa ömrüne asırları aşan fedakarlıklar nakşeden Türk evladı Topal Osman Ağa’nın itibarının hukuken iadesi ve hakkındaki Meclis kararının işbu kanunla kaldırılması, ömrünü adadığı bağımsızlık sevdasının tecellisi olan Gazi Meclis’in asli görevi, tarihi yükümlülüğü ve tarihe olan vicdan borcunun bir gereğidir.
Bu nedenle; bu kanun teklifinin kabulüyle, Türk milletinin vicdanında itibarını hiçbir zaman yitirmemiş olan Topal Osman Ağa’nın; hukuken itibarının sağlanması ve hakkında mevcut bulunan ve hakikatle örtüşmeyen Meclis Kararının da kaldırılması amaçlanmıştır.”
HABERE YORUM KAT