1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. AYM Başkanı'ndan Kur'an-ı Kerim'den mesajlarla adalet vurgusu
AYM Başkanı'ndan Kur'an-ı Kerim'den mesajlarla adalet vurgusu

AYM Başkanı'ndan Kur'an-ı Kerim'den mesajlarla adalet vurgusu

Anayasa Mahkemesi’nin yeni üyesi Metin Kıratlı’nın yemin törenine katılan AYM Başkanı Özkaya, yaptığı konuşmada Gazze'den bahsederken Kur'an'dan ayetlerle vurgu yaparak; 'Sakın, Allah’ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma!' ifadelerini kullandı.

11 Eylül 2024 Çarşamba 23:09A+A-

AYM'de Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Doç. Dr. Metin Kıratlı için bugün yemin töreni düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende konuşan Kadir Özkaya, Gazze'de 11 aydır aralıksız devam eden katliama değinirken Kuran-ı Kerim'den ayetlerle bazı hatırlatmalarda bulundu.

Özkaya Gazze'den bahsederken Kuran-ı Kerim ayetleriyle birlikte şunları söyledi:

Gazze başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında sergilenen zulme, insan hak ve özgürlüklerine ilişkin ihlallere, çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere mağdur ve mazlum insanlara karşı yapılan insanlık dışı muamelelere gözler ve vicdanlar kapatılmamalıdır.
 

Yapılan zulümlere ırk, din, dil, renk vb. hiçbir ayrım yapılmadan bir an önce cesaretle ve adaletle müdahale edilmelidir. Bu; insan olmanın zorunlu bir sonucu, yaşamsal bir vicdani borcudur.

 

Ayrıca yapılan zulümlere gözlerini ve vicdanlarını kapatanlar, zalimlere destek olanlar, sahip oldukları güce güvenerek adaleti hiçe sayan davranışlarını sürdürmekte ısrarcı olanlar, bebeklere, çocuklara, kadınlara zulüm yapanlar, yaptıkları zulmün yanlarına kalacağını sanmamalıdır.

 

Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de “Sakın, Allah’ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Allah, onları ancak gözlerin dehşetle bakakalacağı (korkuyla donup kalacağı) bir güne erteliyor.” denilmektedir. İnanıyoruz ki “zulm ile abad olanın ahiri berbad olacaktır.”

 

Bu bağlamda önemle belirtmeliyim ki insanlığın ortak geleceği ve sürekli barış ancak ahlaki değerlere ve adalete dönülmesiyle, yeryüzünde adaletin hâkim kılınmasıyla mümkündür.

 

Adaletle hükmedin ki kargaşa çıkmasın. Unutmayın adaletle hükmedilmeyen yerlerde kargaşa olur, düzen ortadan kalkar, herkes kendini haklı görmeye başlar. Bu yüzden adalet terazisini hep hak ve haklıyı gözeterek kullanın. Haksız olduğu halde haklıymış gibi kavga çıkaranlardan, hukuku kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak isteyenlerden taraf olmayın.
 

Hakka uyun. Hakkı ayakta tutun.

 

Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de Lokman Hekim’in oğluna yönelik tavsiyelerine ilişkin ayette “Evladım, yaptığın iyilik veya kötülük hardal tanesi ağırlığında bile olsa, bir kayanın içinde saklı da olsa, göklerin veya yerin herhangi bir noktasında bile bulunsa, Allah onu çıkarıp ahirette karşına getirir. Çünkü Allah her şeyi bütün incelikleriyle bilir, her şeyden hakkıyla haberdardır.” denilirken, bir başka yerde de “Kıyamet gününde öyle doğru, öyle hassas teraziler kurarız ki kimse en küçük bir haksızlığa uğratılmaz. Bir hardal tanesi kadar (hardal tanesi ağırlığında, iyi ya da kötü, basit bir şey) bile olsa yapılanları (her şeyi) getirir tartıya koyarız. Hesap sorucu olarak biz yeteriz.” denilmektedir.'

Özkaya konuşmasını, anayasaya bireysel başvuru hakkının devam etmesi gerektiğine ve önemine vurgu yaparak sonlandırdı.

HABERE YORUM KAT

8 Yorum