AYM Bakanlık'tan Görüş İstedi
Anayasa Mahkemesi, Balyoz davası kapsamında yapılan 245 başvuru için Adalet Bakanlığı’ndan görüş istedi. Bakanlığın, başvuruların bazılarına cevap verdiği bazılarına ise daha sonra cevap vereceği öğrenildi.
Balyoz davası kapsamında yargılanan ve iç hukuk yolları tükenen sanıkların Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları başvuru sonrası, AYM Adalet Bakanlığı’ndan görüş istedi. Al Jazeera'ye bilgi veren AYM kaynakları, yapılan 245 başvurudan çoğunda Adalet Bakanlığı’ndan görüş geldiğini ancak başvuruların tek tek değerlendirildiğini söyledi. AYM, Balyoz davası başvurularını öncelikli gündemine alırken, Raportörün raporunu hazırlamasının ardından başvurular Genel Kurul’da görüşülerek karara bağlanacak.
Yeniden yargılama yapılacak
AYM esas incelemesi sonrasında, başvurucuların hak ihlâline uğradığına karar verirse, ihlâlin ve sonuçlarının ortadan kaldırılmasını isteyecek. Tespit edilen ihlâl bir mahkeme kararından kaynaklanmışsa, ihlâli ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için 'yeniden yargılama' yapmak üzere dosya ilgili mahkemeye geri gönderilecek. Yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar bulunmaması durumunda ise başvurucu lehine tazminata hükmedilecek. Yeniden yargılama yapmakla yükümlü mahkeme, Anayasa Mahkemesinin ihlâl kararında açıkladığı ihlâli ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde dosya üzerinden karar vermek zorunda.
Anayasa Mahkemesi’nin önünde nöbet tutan Balyoz davası avukatları kararın bir an önce verilmesini bekliyor. Balyoz davasında 16 sanığın avukatı olan Şule Nazlıoğlu Erol, Balyoz davasında hüküm giyenler cezaevinden çıkana kadar nöbetine devam edeceğini açıkladı.
Kılıç: Karar en kısa zamanda verilecek
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Hürriyet Gazetesine verdiği röportajda, Balyoz kararı için bina önünde nöbet tutan Avukat Şule Nazlıoğlu Erol'un eylemini saygıyla karşıladığını söyledi:
"İnsanlar tepkilerini, sıkıntılarını en demokratik şekilde dile getiriyorlar. İnanın arkadaşlarımız büyük bir gayretle çalışıyorlar. Her arkadaşım üzerindeki vicdani sorumluluğun bilincinde. Ben elbette tek tek dosyalar üzerinde konuşamam. Ancak şunu söyleyebilirim. Bu karar (Balyoz davası) en kısa zamanda, olabildiği en kısa zamanda verilecektir.”
Balyoz davası
Darbe teşebbüsü iddiasıyla 2010'da açılan ve 2012 yılında karara bağlanan 'Balyoz Planı' davasında, üst düzey komutanlar ağır cezalara çarptırıldı. Eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına eski Harp Akademileri Komutanı Bilgin Balanlı ve Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı aynı zamanda MHP milletvekili Engin Alan’ın aralarında olduğu üst düzey komutanlara "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek" suçlaması yöneltildi.
Al Jazeera
HABERE YORUM KAT