1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Avusturya seçimlerinde vicdan merkezli bir hareket: Liste Gaza
Avusturya seçimlerinde vicdan merkezli bir hareket: Liste Gaza

Avusturya seçimlerinde vicdan merkezli bir hareket: Liste Gaza

Abdullah Yıldız, Avusturya'da farklı ideolojik kimliklerden kimselerin Gazze duyarlılığı ile oluşturdukları siyasi platforma dikkat çekiyor.

10 Eylül 2024 Salı 12:00A+A-

Abdullah Yıldız / Yeni Akit

Gazze (Gaza) Avusturya seçimlerinde

Gazze direnişi, dünyanın dört bir yanında yaşayan farklı dil, din ve ırktan vicdan sahibi bütün insanların ve toplumların gönüllerini fethetmeye ve aktif desteklerini almaya devam ediyor.

Bu çerçevede, akademisyen, yazar ve aktivist Tarkan Tek’in Avusturya’dan bildirdiğine göre; Avusturya’da faaliyet gösteren “Filistin ile Dayanışma İnisiyatifi”, 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren aylarca sürdürdüğü mitingler, yürüyüşler ve protestolar sürecinde oluşan sinerji ile 29 Eylül 2024 tarihinde yapılacak olan Meclis seçimlerine siyasi bir platform olarak katılmayı kararlaştırdı. “Liste Gaza: Soykırıma Karşı Ses Ver!” adlı siyasi hareket, Haziran 2024 tarihinde kurulmuştu. Gazze ile dayanışma amacıyla Avusturya’da kurulan hareketin ana sloganı şu: “Tarafsızlık, Barış ve Adalet İçin Liste Gaza”.

“Liste Gaza” bir protest hareket olarak ortaya çıktı ve Avusturya hükümetinin İsrail yanlısı politikasının -ki ülke Anayasa’sına göre, Avusturya tarafsız olmak zorunda- yanlışlığını vurguladı. Bu bağlamda, hükümetin ve Meclisteki bütün partilerin (“düzen partilerinin”) soykırımı desteklemelerini eleştiren Liste Gaza, koşulsuz olarak ateşkes çağrısı yapmakta, Avusturya hükümetinin adil bir barışı savunmasını ve Filistin devletini tanımasını istemektedir. “Liste Gaza: Soykırıma Karşı Ses Ver!” adlı siyasi hareket, seçim programında, “toplantı, yürüyüş ve düşüncesini açıklama” gibi temel hakların ihlaline, özellikle de Müslüman karşıtlığınaher türlü ırkçılığa ve demokratik olmayan süreçlere karşı çıkmaktadır.

Bu arada Liste Gaza seçim pusulasında yer aldı: Avusturya’da bir siyasi parti veya hareketin Ulusal Meclis seçimlerine katılabilmesi için bir önceki seçimde % 4’lük seçim barajını aşması veya seçime girecek olan partinin yeterli sayıda destek beyanına ulaşması yani vatandaşların seçim kuruluna gidip yeter sayıda destek beyanlarını vermesi gerekmektedir. Liste Gaza, Avusturya çapında bunu başarmış ve istenilen destek beyanlarını büyük oranda toplayıp, Avusturya’daki 9 eyaletin 7’sinde oy pusulasında yer alan siyasi partilerden biri olmuştur. Böylelikle 5.500.000 adet basılan oy pusulasında parti olarak Liste Gaza ve açılımı olan ismin altında “Soykırıma Karşı Ses Ver!” sloganı yer almıştır. 

Liste Gaza’nın aday profilleri ilginçtir: Siyasi oluşum Avusturya’daki birçok farklı ideolojik pozisyon ve duruşa sahip olan geniş bir koalisyon tarafından desteklenmekte ve adayları Avusturya’da tanınan birçok barış yanlısı simadan oluşmaktadır. Hareketin Federal listedeki adaylarının ilk beşi ise kadın adaylardır. Liste Gaza aday listesinde; Avusturya’nın tanınan avukatlarından Dr. Astrid Wagner, Avusturya Yeşiller partisi kurucusu ve Katolik Teolog Franz Sölkner, Graz Üniversitesi Felsefe fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Wolfgang Gombocz, Filistin kökenli Ses Sanatçısı Isra Doghman, Anti Emperyalist kurumundan Wilhelm Langthaler, Yahudi kökenli bir aktivist olan Dalia Sarig, Kongolu rap sanatçısı Patrick Bongola, Öğretim görevlisi Gülmihri Aytaç, Sosyolog Irina Vana, Boşnak Kökenli Hukukçu Asim Bojadzi, Gazze kökenli Dr. Shadi Abu Daher, Gazeteci Leo Gabriel, Sinema Sanatçısı Amira El SayedRahma Austria hayır kurumundan Ömer Batur ve ailesi Nasyonal Sosyalizm kurbanlarından olan Gunnar Bernhard gibi Avusturya’da bilinen birçok kişiye ilaveten listede 14 Türkiye kökenli aday da yer almaktadır.

Liste Gaza’nın desteğe ihtiyacı var! Avusturya’daki % 4’lük seçim barajı nedeniyle Liste Gaza toplamda 220.000 civarında oy alırsa yaklaşık 10 Milletvekili ile Avusturya Millet Meclisinde temsil edilerek parlamentoda grup kurma hakkına sahip olabilecek. Yeteri kadar oy almak ve Gaza’nın sesini yükseltmek için de özellikle Avusturya’da yaşayan Müslüman ve göçmen kökenli seçmen ile vicdanlı Avusturyalılardan oy alması gerekiyor. Avusturya nüfusunun % 10’nu Müslümanların oluşturduğuna göre, % 4’lük seçim barajını aşmak mümkün görünse de Liste Gaza’nın özellikle tanıtıma ihtiyacı var.

“Liste Gaza” seçim pusulasında yer almasına rağmen Avusturya medyası bunu görmezlikten geliyor ve perdeliyor. Bu sebeple Liste Gaza seçim kampanyası için uluslararası medyadan destek bekliyor; özellikle de Almanca, Türkçe, Arapça, Boşnakça ve İngilizce yayın yapan medya organlarından…

Liste Gaza sosyal medya hesapları: https://gaza.vote Türkçe: https://gaza.vote/tr Instagram: https://www.instagram.com/liste.gaza/ 

X: https://x.com/listegaza 

Liste Gaza hakkında haberler: İngilizce: https://www.presstv.ir/Detail/2024/08/27/732137/List-Gaza-launches-elections-campaign-in-Austria 

Almanca https://www.jungewelt.de/artikel/482449.nationalratswahlen-in-%C3%B6sterreich-krieg-ist-ein-zentraler-aspekt-dieses-wahlkampfs.html

HABERE YORUM KAT

1 Yorum