1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Avustralya, Afganistan'da öldürdüğü kişilerin ailelerine tazminat ödeme planı hazırlıyor
Avustralya, Afganistan'da öldürdüğü kişilerin ailelerine tazminat ödeme planı hazırlıyor

Avustralya, Afganistan'da öldürdüğü kişilerin ailelerine tazminat ödeme planı hazırlıyor

Avustralya hükümeti, Afganistan'da Avustralya özel kuvvetleri tarafından öldürülen veya kötü muameleye maruz kalan kişilerin aileleri için bir tazminat planı oluşturdu.

21 Temmuz 2024 Pazar 21:45A+A-

Tazminat, Avustralya güçlerinin Afganistan'da 39 mahkum ve sivilin 'öldürülmesine' karıştığını tespit eden 2020 Brereton Raporu'ndaki önerilerinden birine dayanıyor.

Avustralya Savunma Bakanlığı, Afganistan'da Avustralya özel kuvvetleri tarafından hukuka aykırı olarak öldürülen veya saldırıya uğrayan mağdurların aileleri için bir tazminat planı duyurdu.

39 binden fazla Avustralyalı asker 20 yıl boyunca Afganistan'daki işgale katıldı ve  400 asker 2021'de çekilmeden önce ABD ve diğer müttefiklerle birlikte ülkede bulundu.

Yapılan araştırmalar, Avustralyalı askerlerin o dönemde savaş suçları işlediğini, bunların arasında çok sayıda Afgan'ın öldürülüp kötü muameleye maruz kaldığını ortaya koydu.

Afgan sivillerin "meşru hedef" olduklarını ima etmek için tutuklulara ateş açıldığı ve cesetlerin yanına silah, telsiz ve el bombaları bırakıldığı vakalar tespit edildi.

Tümgeneral Brereton tarafından kaleme alınan 2020 Brereton Raporu, 25 Avustralyalı askerin 39 Afgan'ın öldürülmesinde rol oynadığını tespit etti. Konunun cezai soruşturma için sevk edilmesini önerdi.

Ancak davalar mahkemeye taşınmadan önce Avustralya Savunma Kuvvetleri Genel Müfettişi, hükümetin mağdur ailelerine tazminat ödemesi gerektiğine karar verdi.

Savunma Bakanlığı sözcüsü, hükümetin tazminat da dahil olmak üzere rapordaki bulguları "mümkün olan en geniş kapsamda" uygulamaya kararlı olduğunu söyledi.

Tazminat alma kuralları, Afganistan Soruşturması kapsamında yeni bir tazminat avukatının, Savunma Kuvvetleri Komutanı (CDF) Amiral David Johnston tarafından yönlendirilen bir talebi değerlendireceğini öngörüyor.

Silahlı kuvvetler tazminatın yanı sıra askeri kültür, askeri hesap verebilirlik ve olaya karışanların ödül ve nişanlarının iptal edilip edilmeyeceğine karar verme konularında da reformlar üzerinde çalışıyor.

Avustralya hükümetinin önümüzdeki aylarda daha fazla açıklama yapması bekleniyor. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT

1 Yorum