Avrupa'da alkol satmayan Migros, Türkiye'de nasıl satabiliyor?
Sefa Saygılı, Migros'un kuruluşundan bu yana alkol satışı noktasında net bir tutumu olduğunu ifade ederken Migros Türkiye'nin bu konudaki tavrının neden farklı olduğunu inceliyor.
Sefa Saygılı / Yeni Akit
Migros alkol satamaz, satmamalı
İsviçre kökenli Migros ülkemizde 146’sı makro (dev) market olmak üzere 81 ilde 3.135 mağaza ile yaygın bir şekilde satış yapıyor.
Migros’un Avrupa ülkelerinde de aynı adla satış mağaza zincirleri var. Birkaç sene önce Hollanda’da bir Migros şubesine girmiş, alkollü içki satışı yapılmadığı dikkatimi çekmişti. Meğer başta İsviçre olmak üzere bütün her yerde böyleymiş. Üstelik bu bölgelerde çok yaygın şekilde alkollü içkiler tüketilmesine rağmen Migros ısrarla alkol satışına yanaşmıyormuş.
İsviçre’nin en büyük marketler zinciri ve turuncu dev olarak bilinen Migros’ta alkollü ürün satışları yapılmıyorken daha fazla kazanabilir miyiz diyen bazı ortakların zorlamasıyla şirket yönetimi bu alana da girmek istemiş.
Migros marketlerinde alkol satışının gerçekleşebilmesi için kooperatif olduğundan, üyelerinin onay vermesi gerekiyormuş.
İSVİÇRE’DE KOOPERATİFLEŞTİ
Migros adı, yarı toptancı anlamına gelen Mi-Gros kelimelerinden meydana geliyor. Migros, Gottlieb Duttweiller tarafından 1925 yılında kuruldu. Başlangıçta 5 adet Ford aracı seyyar dükkânlar haline getiren Duttweiller; kahve, pirinç, şeker, makarna, sabun gibi ürünleri diğer perakendecilerden çok daha ucuza satmaya başladı. Duttweiller, halktan rağbet görünce işi genişletmeye karar verdi ve ürün yelpazesini artırdı.
Migros’un operasyonları gittikçe büyüdü, tesisleri ve satış noktaları arttı. Tabii müşteriler Migros’a yöneldikçe diğer satıcıların işleri yolunda gitmiyordu. Esnafa ve bürokrasiye karşı çeşitli mücadeleler veren Duttweiller; nihayetinde faaliyet sahası bu kadar geniş bir girişimin İsviçre gibi bir ülkede şahsi ellerde bulunmasının ortaya çıkaracağı problemleri göz önünde bulundurarak bütün hisseleri kayıtlı 105.000 müşterisine devrederek Migros’u kooperatifleştirdi.
Alkol satışı yasağının kaldırılması Duttweiler döneminde, 1928’de oylanmış, kooperatif üyeleri alkol satışı yasağına destek vermişlerdi.
ALKOL YASAĞI İÇİN YENİDEN OYLAMA
Son dönemde üreticilerin yoğun bakısına maruz kalan market idaresi, alkol satışının serbest olup olmamasına karar verilmesi amacıyla tekrar demokratik bir oylamaya gitme kararı aldı.
Oylama sonucunda; Migros Kooperatifler Federasyonu (MGB) üyelerinin önemli bir kısmı Migros’taki alkolsüz geleneğin sürdürülmesinden yana oy kullandılar. Çoğu bölgede, istek açıkça reddedildi. Örneğin Zürih’teki Migros’ta yapılan ankette üyelerin yüzde 80’i alkol yasağının kaldırılmasına karşı çıktı. Sonuç sürpriz değildi. Çünkü daha önce yapılan çeşitli anketler, üyelerin çoğunluğunun sandıkta hayır yazacağını göstermişti.
YENİ OYLAMA SONUCU:
MİGROS’TA ALKOL SATILMAYACAK
Migros Kooperatifleri Derneği (MGB) yönetimi, değişen sosyal durum ve değişen tüketim alışkanlıkları nedeni ile yasağın kaldırılmasını istiyordu.
1925’te kurulan Migros‘ta alkol yasağı 1928’den beri yürürlükte bulunuyordu. Baskılar sebebiyle Haziran 2020’de Migros kooperatifinin üyeleri bu konuda yeni bir oylamaya gittiler. Oylamalara toplamda 630 binden fazla kooperatif üyesi katıldı ve Migroslarda alkol satışı yapılmasına yine “Hayır” dediler.
Migros’un kurucusu Gottlieb Duttweiler, halk sağlığını korumak için bu yasağı getirmiş, alkol alışkanlıklarının insanları yoksulluğa sürüklediğini ifade etmişti. Aradan geçen yaklaşık 100 yıl sonra, üstelik daha yüksek bir oranla yasağın devamından yana karar çıkmıştı.
SADECE TÜRKİYE’DE ALKOL SATILIYOR
İnternete girdiğinizde ülkemiz Migros mağazalarında her türlü alkollü içkilerin satışının yapıldığının ilan edildiğini görüyoruz. Üstelik afişlerde fiyatlarının da cazip olduğu belirtilmiş.
Biz Migros’un tüm dünyadaki misyonuna ülkemizde de dönmesini; kişi ve toplum sağlığına zararları saymakla bitmeyen alkolün satışını kaldırmasını ısrarla istiyoruz. Bizdeki Migrosçular herhalde Avrupa ülkelerindeki kadar kendi insanlarının sağlığını düşünür ve bu kararı alırlar diye iyi niyet besliyoruz.
Bu konuda yazmaya devam edeceğiz.
Vikipedi'de Migros'un Türkiye'deki faaliyetleri hakkında şu ifadeler yer alıyor:
25 Ağustos 1925 tarihinde Zürih şehrinde faaliyete geçmiştir. "Migros" adı, yarı toptancı anlamına gelir; "Mi" ve "gros" kelimelerinin yan yana getirilmesinden meydana getirilmiştir. Migros, Türkiye'de faaliyet gösteren ve 1975'e kadar çoğunluk hisselerini elinde tuttuğu Migros Türkiye'nin kurucularındandır.
İstanbul Belediyesi iktisat müdürü Ferruh İlter'in 5 Ekim 1953 tarihinde Migros'un kurucusu Duttweiller'e yazdığı mektup Migros'un İstanbul'da kuruluşuna ait ilk adımı oluşturdu.Migros, 1954'te Türkiye pazarına girerek İstanbul Belediyesi iş birliğiyle Migros Türk'ü kurdu. Bu şirketi 1975'te Koç Holding'e sattı. Koç Holding ise 2008 yılında şirketteki %50,83'lük hissesini 1.9 milyar TL'ye İngiliz BC Partners tarafından kontrol edilen Moonlight Capital'e satmıştır.
HABERE YORUM KAT